Jadłospis oraz ćwiczenia przy zapaleniu żołądka, refluksie i przepuklinie rozworu przełykowego

Mam35 lat i problemy z rzeladkiem tzn zapakenie ,refluks i przepukline rozworu przelykoweg i straszne zaparci .Moj problem to dobranie diety po ktorej bede sie czula dobrze i bede miala sily. Obecnie wykluczylam caly nabial ale co dale. Waze 67 kg i mam 164 cm najwiekszy moj problem to brzuch. Zaczelam biegac ok 7-9 km dziennie planuje tez ćwiczyć w domu. Prosze o pomoc jak ulozyc jadlospis i jakie cwiczenia sa odpowiednie
ponad rok temu

Witam, przy tego typu schorzeniach dobór diety i ćwiczeń powinien być opracowany na podstawie dokładnego wywiadu przeprowadzonego przez specjalistę . W przeciwnym wypadku wszelkie starania mogę nie przynieść odpowiedniego rezultatu a wręcz przeciwnie zaskoczyć.Pozdrawiam

0

Jeżeli chce Pani sobie poradzić z problemem sama, proszę układając jadłospis korzystać z założeń diety lekkostrawnej i spożywać:
-jasne pieczywo, ziemniaki, drobne kasze (jaglana, kuskus) oraz biały ryż ale dopiero wtedy gdy pozbędzie się Pani zaparć
-warzywa najlepiej w formie gotowanej i przetartej (marchew, buraczki, pietruszka, kalafior, brokuł)
-mięso z formie gotowanej lub parowanej (kurczak, cielęcina) oraz chude ryby (dorsz, pstrąg)
- przeciery owocowe z jabłek, jagód, brzoskwiń
-tłuszcze na surowo ok. 1 łyżka- do sałatek z gotowanych warzyw: olej lniany, rzepakowy, oliwa. W przypadku zaparć polecana jest łyżka oleju z samego rana
Zrezygnować należy z pokarmów;
- tłustych, smażonych
- wzdymających: cebula, warzywa kapustne
- gruboziarnistych: kasze, ciemne pieczywo
- owoców cytrusowych
- sosów i wywarów mięsnych i grzybowych
- mięs i ryb wędzonych
Pozdrawiam serdecznie

0

Witam Panią serdecznie,
Choroba refluksowa jest schorzeniem, w którym dieta odgrywa bardzo ważną rolę.
Wpływa na nasilenie bądź zmniejszenie dolegliwości. Potrawy pikantne np. typowe dla kuchni węgierskiej nie są wskazane. Niekorzystna jest również kuchnia oparta na potrawach tłustych (np. bawarska).
Osoby z chorobą refluksową powinny unikać także słodyczy. Potrawą, po której pacjenci
mają często zaostrzenie dolegliwości jest tłusty sernik tzw. sernik babuni. Marynaty, przyprawy stymulujące wydzielanie kwasu solnego nasilają objawy choroby refluksowej.
Niskoprocentowe alkohole także działają niekorzystnie, zwłaszcza wytrawne czerwone wino. Często spożywana kawa w dużych ilościach nie zawsze jest dobrze tolerowana przez osoby z choroba refluksową.
Zalecane są potrawy lekkostrawne spożywane w niedużych ilościach. Potrawy należy
dokładnie rozgryzać. Nie należy spożywać ich tuż przed snem. Zaleca się aby ostatni posiłek był spożyty nie później niż 3 godziny przed snem. Ruch i wysiłek fizyczny jest niezbędny niezależnie od stanu zdrowia.Dobranie odpowiedniej diety wymaga szczegółowego wywiadu dietetycznego powiązanego z określeniem wszystkich Pani parametrów składu ciała, w tym celu zapraszam na spotkanie na naszego centrum
Pozdrawiam
Sylwia Beyer-Wygońska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty