Witam, przy tego typu schorzeniach dobór diety i ćwiczeń powinien być opracowany na podstawie dokładnego wywiadu przeprowadzonego przez specjalistę . W przeciwnym wypadku wszelkie starania mogę nie przynieść odpowiedniego rezultatu a wręcz przeciwnie zaskoczyć.Pozdrawiam
Jeżeli chce Pani sobie poradzić z problemem sama, proszę układając jadłospis korzystać z założeń diety lekkostrawnej i spożywać:
-jasne pieczywo, ziemniaki, drobne kasze (jaglana, kuskus) oraz biały ryż ale dopiero wtedy gdy pozbędzie się Pani zaparć
-warzywa najlepiej w formie gotowanej i przetartej (marchew, buraczki, pietruszka, kalafior, brokuł)
-mięso z formie gotowanej lub parowanej (kurczak, cielęcina) oraz chude ryby (dorsz, pstrąg)
- przeciery owocowe z jabłek, jagód, brzoskwiń
-tłuszcze na surowo ok. 1 łyżka- do sałatek z gotowanych warzyw: olej lniany, rzepakowy, oliwa. W przypadku zaparć polecana jest łyżka oleju z samego rana
Zrezygnować należy z pokarmów;
- tłustych, smażonych
- wzdymających: cebula, warzywa kapustne
- gruboziarnistych: kasze, ciemne pieczywo
- owoców cytrusowych
- sosów i wywarów mięsnych i grzybowych
- mięs i ryb wędzonych
Pozdrawiam serdecznie
Witam Panią serdecznie,
Choroba refluksowa jest schorzeniem, w którym dieta odgrywa bardzo ważną rolę.
Wpływa na nasilenie bądź zmniejszenie dolegliwości. Potrawy pikantne np. typowe dla kuchni węgierskiej nie są wskazane. Niekorzystna jest również kuchnia oparta na potrawach tłustych (np. bawarska).
Osoby z chorobą refluksową powinny unikać także słodyczy. Potrawą, po której pacjenci
mają często zaostrzenie dolegliwości jest tłusty sernik tzw. sernik babuni. Marynaty, przyprawy stymulujące wydzielanie kwasu solnego nasilają objawy choroby refluksowej.
Niskoprocentowe alkohole także działają niekorzystnie, zwłaszcza wytrawne czerwone wino. Często spożywana kawa w dużych ilościach nie zawsze jest dobrze tolerowana przez osoby z choroba refluksową.
Zalecane są potrawy lekkostrawne spożywane w niedużych ilościach. Potrawy należy
dokładnie rozgryzać. Nie należy spożywać ich tuż przed snem. Zaleca się aby ostatni posiłek był spożyty nie później niż 3 godziny przed snem. Ruch i wysiłek fizyczny jest niezbędny niezależnie od stanu zdrowia.Dobranie odpowiedniej diety wymaga szczegółowego wywiadu dietetycznego powiązanego z określeniem wszystkich Pani parametrów składu ciała, w tym celu zapraszam na spotkanie na naszego centrum
Pozdrawiam
Sylwia Beyer-Wygońska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ćwiczenia fizyczne przy refluksie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Przewlekłe zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Sylwester Kłos
- Co mogę spożywać podczas choroby refluksowej? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dieta przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Ból gardła wywołany refluksem żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
artykuły
Wrzody żołądka dieta - co jeść, a czego unikać
Wrzody żołądka to nic innego jak ubytek błony śluz
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste
Objawy chorób wątroby - symptomy schorzeń wątroby, profilaktyka
Wątroba jest jednym z najbardziej aktywnych narząd