Witam.
Zanim lekarz dokładnie zdiagnozuje pani chorobę powinna pani przejść przez jakiś czas na dietę lekkostrawną, czyli pieczywo pszenne,chude ryby i wędliny, gotowane mięsa i gotowane warzywa. Proszę wyeliminować tłuste sosy i zupy na wywarach mięsnych. Nie przejadać się, a ostatni posiłek zjeść min. 3 godziny przed spaniem. Po posiłkach nie kłaść się. Nie pić kawy, alkoholu i napojów gazowanych, wyeliminować fasolę, groch i warzywa powodujące wzdęcia, jak kapusta czy brukselka. Wspomagająco przy dolegliwościach układu pokarmowego polecam picie soku z aloesu, zakupionego w aptece.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak leczyć refluks żołądkowo-przełykowy? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jaka dieta przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Dieta przy refluksie żołądka – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jak złagodzić objawy refluksu? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jaka dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Ślinienie się i stosowanie leków na refluks u dziecka – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Dlaczego mam te wzdęcia po posiłkach? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ból gardła wywołany refluksem żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Dieta hipolipemiczna
Dieta hipolipemiczna opublikowana przez Europejski
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta w chorobach zapalnych jelit - zalecenia, dieta w zaostrzeniu objawów, dieta w remisji, dieta w chorobie Crohna
Dieta w chorobach zapalnych jelit to kluczowa kwes