Witam Panie Andrzeju,
Z tego co Pan napisał, wynika, że ma Pan nadwagę, bowiem Pana BMI (Wskaźnik masy ciała) wynosi 29,7. Prawidłowy zakres tego wskaźnika mieści się pomiędzy 18,5-24,9. Otyłość zaczyna się przy wskaźniku BMI> 30, dlatego, aby ustrzec się przed chorobami dieto-zależnymi, ważne alby do tego nie dopuścić. W walce z nadmiernymi kilogramami ważne jest regularne spożywanie posiłków, bowiem dzięki temu, metabolizm przyśpiesza i szybciej spala kalorie, a nie magazynuję zjedzonego pożywienia. Z tego co Pan pisał, zrezygnował Pan już ze słodyczy i fast-foodów- bardzo dobra decyzja, bowiem produkty te są bogate w tzw "puste kalorie", zawierają dużo tłuszczów nasyconych i cukrów, które spowalniają tempo chudnięcia. Radziłabym również zrezygnować ze słodkich napoi, słodzonych płatków, tłustych mięs i tłustego nabiału. Racjonalna dieta odchudzająca powinna zawierać wszystkie grupy produktów, węglowodany złożone (kasze, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy), białko( chude mięso, chudy nabiał) oraz tłuszcze ( najlepiej roślinne np. oliwa z oliwek, orzechy). Ważne jest również wypijanie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej wody ok 2 litrów dziennie oraz radziłabym pamiętać o aktywności fizycznej. Dokładne wytyczne, porady czy jadłospis może Pan uzyskać w gabinecie dietetycznym.
W razie pytań służę pomocą,
Pozdrawiam!
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby). Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Chleb w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Dopuszczalna ilość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zawartość białka w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Spożywanie pieczywa w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Podaż kaloryczna na diecie redukcyjnej u 29-latki ważącej 65 kg przy 170 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy dieta warzywno-białkowa jest zdrowa dla organizmu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Stosowanie kasz przy odchudzaniu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dostarczanie tłuszczów przy dobrze zbilansowanej diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska