Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Dzień dobry,

nawet we wczesnej ciąży napoje procentowe szkodzą dziecku. Według niedawno opublikowanych badań (z 2020 roku) wykazano, że spożywanie napojów wyskokowych we wczesnej ciąży znacznie zwiększa ryzyko poronienia. Powstrzymywanie się od alkoholu w okresie poczęcia i w początkach ciąży jest zalecane od dawna z bardzo wielu powodów, między innymi, aby zapobiegać zespołowi alkoholowemu płodu, wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu albo też przedwczesnego zakończenia ciąży. Nie ma żadnej bezpiecznej dawki alkoholu, który mogłaby spożyć kobieta w ciąży. Alkohol przenika do płodu już od początku życia wewnątrzmacicznego, a najsilniejsze działanie niszczące wykazuje pomiędzy pierwszym a ósmym tygodniem ciąży. Niestety panuje błędne przekonanie, że umiarkowany poziom spożycia alkoholu we wczesnym etapie po poczęciu jest bezpieczny.

Co ciekawe, wykazano istnienie interesującego zjawiska naturalnego odczucia odrazy względem alkoholu u większości ciężarnych kobiet. Wstręt odczuwany na widok np. kieliszka wódki, można czasami odczytać jako pierwszy objaw ciąży. Nawet jeśli przyszła mama tego sygnału nie dostrzeże i sięgnie po alkohol, to nie będzie w stanie wypić dużej jego ilości.

Proszę zapoznać się także z innymi materiałami przygotowanymi przez naszą redakcję:

https://portal.abczdrowie.pl/alkoholowy-zespol-plodowy

https://portal.abczdrowie.pl/przygotowanie-do-ciazy

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jaki-wplyw-na-plod-ma-piwo-0-5

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty