Czy blendowana żywność pozbawiona jest witaminy C?
dzień dobry! mam pytanie - czy blendowanie produktów zabija witaminę C? (podobno utlenianie które ma miejsce podczas blendowania zabija Wit C).
Dzień dobry,
podczas rozdrabniania niewielka ilość tej witaminy ulega zniszczeniu. Zaleca się wypić gotowy sok/ koktajl bezpośrednio po przygotowaniu co zapobiega dalszej utracie składników odżywczych.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Każda obróbka wpływa na utratę witaminy C, dlatego gotowy produkt należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Jeszcze do niedawna o odrobaczaniu mówiło się wyłą
Potrzebujesz tylko trzech składników, aby wzmocnić
Kac to naturalna reakcja na wypity alkohol, zazwyc