Zapytaj lekarza

7 3 6 , 3 3 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy mam powody do niepokoju? Podwyższony choresterol całkowity oraz poziom trójglicerydów

Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy moje odebrane dziś wyniki i zawyżone poziomy choresterolu oraz trójglicerydów, skłaniają do niepokoju. Tak więc moje wyniki: Choresterol całkowity 224 mg/dl (5,8 mmol/l) - powyżej normy (<200), choresterol HDL 51 mg/dl (1,33 mmol/l) - w normie (>39), choresterol LDL 120 mg/dl (3,1 mmol/l) - w normie (<135), trójglicerydy 273 mg/dl (3,1 mmol/l) - powyżej normy (60-170), stosunek CHOL-CAŁK do CHOL-HDL 4,4 - powyżej normy (<3,4). Badania były robione na czczo, lecz wczoraj późnym wieczorem zjadłem dość sporo bigosu oraz słodkich rodzynek. Z góry dziękuję za poradę. Andrzej
MĘŻCZYZNA, 34 LAT ponad rok temu

Badanie moczu na urobilinogen

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam!

Stężenia cholesterolu całkowitego i triglicerydów są rzeczywiście podwyższone. Stężenie LDL według wartości referencyjnych laboratorium mieści się w normie, jednak obecnie dąży się do obniżania górnej granicy.

Oznaczenia poziomu LDL oraz triglicerydów powinny być przeprowadzane na czczo, tzn. co najmniej 8-10 godzin od ostatniego posiłku.

Wyniki wymagają wizyty u lekarza rodzinnego w celu wdrożenia odpowiedniego postępowania. Zależnie od dodatkowych informacji uzyskanych w wywiadzie lekarskim, będzie ono tylko niefarmakologiczne bądź otrzyma Pan również leki.

Pozdrawiam

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy