Co jeść przy dolegliwościach ze strony układu ruchowego?

Twój układ ruchowy daje Ci w kość? Pokonaj to... dietą. Sprawdź, co warto jeść, aby kręgosłup nie bolał. Dietetyk kliniczny podpowiada, na jakie produkty warto zwrócić uwagę.

Dzień dobry,



Kreatyna (kwas β-metyloguanidynooctowy) jest związkiem organicznym syntetyzowanym w ustroju z argininy, glicyny oraz metioniny, który naturalnie występuje w komórkach mięśniowych organizmu. Uważa się, że jej zawartość w organizmie wynosi 120 – 140 gramów, przy czym 95 – 98% znajduje się w tkance mięśniowej w dwóch postaciach: fosforanu (60 – 75%) oraz wolnej kreatyny (30 - 40%). Kreatyna po związaniu z resztą kwasu fosforowego przyjmuje formę fosforanu i stanowi paliwo dla mózgu oraz dostarczane w celu odbudowy zużytych cząsteczek ATP (adenozynotrójfosforan), będących głównym źródłem energii podczas skurczu pracujących mięśni. Kreatyna występuje także w pożywieniu, a jej najbogatszym źródłem są produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, np. wołowina, śledź, tuńczyk, wieprzowina. Szacuje się, że osoby na diecie mieszanej przeciętnie dostarczają z pokarmów około 1 – 2 g kreatyny każdego dnia, podczas gdy wegetarianie mniej niż 1 gram na dobę. Nie odnotowano dotychczas poważnych działań niepożądanych kreatyny, ani jakichkolwiek niepokojących interakcji z substancjami aktywnymi, które zawarte są w przyjmowanym przez Panią leku, dlatego można je bezpiecznie przyjmować jednocześnie.



Z wyrazami szacunku,

Mgr Mateusz Durbas

Dietetyk Kliniczny i Sportowy

https://mateuszdurbas.pl/

https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl 

https://ranking.abczdrowie.pl/d/mateusz-durbas-dietetyk-krakow-81424

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty