Pestka z awokado, zdrowa czy trująca

Dzień dobry. Na początek proszę o opinię na temat pestek z awokado. Ostatnio dużo się mówi o tym owocu, ale właśnie zainteresował mnie temat pestki z awokado. Takie pestki są trujące czy bardzo zdrowe? Jakie zastosowanie ma pestka z awokado? Czy można ją śmiało zjadać, bo przecież konsystencja tego nie ułatwia, jest dość twarda i ciężko ją pogryźć. Przyznam się szczerze, że jakiś czas temu próbowałam. Czy można ją jakoś zmiażdżyć, żeby była zjadalna? Jakie ma właściwości ta pestka z awokado? Czy jest zdrowsza niż owoc, czy wręcz przeciwnie? Czy ktoś ma może jakiś przepis na wykorzystanie jej w kuchni? Tak dopytuje, bo zawsze interesuję się nowinkami kulinarnymi, jeżeli to jest dobre to dlaczego z tego nie skorzystać. Liczę na rzetelne odpowiedzi, z góry serdecznie za nie dziękuję. Pozdrawiam.
KOBIETA, 66 LAT ponad rok temu

Bardzo zdrowe. Pestka z awokado to bogactwo silnych antyoksydantów oraz błonnika. Opóźnia procesy starzenia skóry, mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie posiadamy. Przyspiesza odchdzanie, reguluje pracę jelit i obniża poziom cholesterolu. Problem z pestką jest taki, że najpierw trzeba ją dobrze wysuszyć na słońcu lub na kaloryferze, rozbic młotkiem w woreczku, a potem zmiksować blenderem o dużej mocy i bardzo dobrych nożach. Stosujemy jako dodatek do potraw, smak nie porywa :)

0

Witam Panią,

pestka z awokado jak najbardziej jest zdrowa i stanowi źródło cennych składników odżywczych.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty