Proponuje udać się do dietetyka. W czasie wizyty będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Witam Panią,
Oczywiście awokado jest o wiele zdrowsze niż masło roślinne. Wręcz zalecane jest spożywanie awokado ze względu na bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mam nadzieję że ma Pani na myśli ,,masło z awokado'' zrobione samodzielnie:) Nie warto kupować gotowców ponieważ zmiksowanie awokado z przyprawami i oliwą z oliwek jest bardzo proste a unikamy w ten sposób sztucznych dodatków. Jeżeli chodzi o przechowywanie to wszystko zależy od stopnia dojrzałości awokado.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
dzień dobry,
zdecydowanie jest to dobry pomysł! Wszelkie pasty kanapkowe na bazie warzyw są doskonałym uzupełnieniem diety i dostarczają wielu witamin, minerałów oraz błonnika.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Witam. Jak najbardziej, awokado to cenne źródło, witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Najlepiej przechowywać je w lodówce do 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Warto także skropić je sokiem z cytryny. Pozdrawiam.
"Masło roślinne" to po prostu margaryna, której proszę nie używać. Awokado to doskonały wybór. Przechowywanie zależy od stopnia dojrzałości (oczywiście po przekrojeniu schować do lodówki)
pozdrawiam,
http://miesowicz.fitdietetyk.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie awokado zamiast masła – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy olej kokosowy powoduje wzrost złego cholesterolu i wpływa na rozwój miażdżycy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy przy złogach wapienno-szczawianowych w nerkach można pić na czczo wodę z cytryną? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jabłka a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Piotr Pilarski
- Waga, wzrost a wiek młodej osoby – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jogurty a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Alergia na gluten, mleko i pszenicę a dieta – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk