Zapytaj lekarza

7 4 0 , 8 1 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Masło roślinne a awokado

czy masło roślinne można zastąpić masłem z awokado i ile można przechowywać w lodówce?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Proponuje udać się do dietetyka. W czasie wizyty będzie można określić odpowiednie postępowanie.

0

Witam Panią,

Oczywiście awokado jest o wiele zdrowsze niż masło roślinne. Wręcz zalecane jest spożywanie awokado ze względu na bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mam nadzieję że ma Pani na myśli ,,masło z awokado'' zrobione samodzielnie:) Nie warto kupować gotowców ponieważ zmiksowanie awokado z przyprawami i oliwą z oliwek jest bardzo proste a unikamy w ten sposób sztucznych dodatków. Jeżeli chodzi o przechowywanie to wszystko zależy od stopnia dojrzałości awokado.

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

Specjalista w zakresie dietetyki.
0

dzień dobry,
zdecydowanie jest to dobry pomysł! Wszelkie pasty kanapkowe na bazie warzyw są doskonałym uzupełnieniem diety i dostarczają wielu witamin, minerałów oraz błonnika.
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

Absolwentka dietetyki na Akademii Medycznej w Warszawie.
0

Witam. Jak najbardziej, awokado to cenne źródło, witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Najlepiej przechowywać je w lodówce do 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Warto także skropić je sokiem z cytryny. Pozdrawiam.

Specjalista ds żywienia człowieka.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy