Witam. Jak najbardziej, awokado to cenne źródło witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Po przekrojeniu najlepiej przechowywać je w lodówce do 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Warto także skropić je sokiem z cytryny. Pozdrawiam i zapraszam na bloga zdrowapasja.blogspot.com.
Awokado jest oczywiście zdrowe, zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych ale nie ma potrzeby rezygnowania z masła. Ono też zawiera witaminy i składniki mineralne oraz jest lekkostrawne.
Witam Panią,
Zastąpienie masła awokado to bardzo dobry pomysł. Awokado jest bardzo zdrowe i zawiera cenne kwasy tłuszczowe. Jeżeli jednak nie ma Pani problemów z wagą to od czasu do czasu można tez sięgnąć po masło, ale masło prawdziwe a nie miksy.
W razie dodatkowych pytań zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Masło roślinne a awokado – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy masło orzechowe jest zdrowe? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy masło ma jakieś witaminy czy to tylko niezdrowy tłuszcz? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Peeling z kawy – odpowiada Lek. Klaudia Zwiorek-Czech
- Czy orzechy są dobrym zamiennikiem niezdrowych przekąsek typu chipsy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy trzeba stosować dietę przed planowaniem ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Różnice pomiędzy siemieniem lnianym innych firm – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
artykuły
Awokado w ciąży: korzyści i wskazówki
Awokado w ciąży jest źródłem zdrowych kwasów tłusz
Smalec z gęsi - przeciwwskazania, zastosowanie, sposób przechowywania
Smalec gęsi to produkt, który pozyskuje się po wyt
Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni
Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia m