Jestem po trzykrotnym zapaleniu trzustki (przyczyna nie ustalona) i ustawicznej diecie. Z tego powodu dopadają mnie różne niedobory (głównie żelazo i magnez). Niestety wiele naturalnych produktów nie wolno mi spożywać, farmakologicznych z kolei nie toleruję. Dużo czytałam na temat pestek dyni. Czy nie zaszkodzą mając takie schorzenie2
Dzień dobry,
Pestki z dyni są dość zdrowe - kwasy omega 6 i inne związki aktywne.
Jednakże są dość tłuste i mogą być źle tolerowane.
Proponuje zrobić test - najlepiej zmielić pestki - 1 łyżka stołowa i dodawać je np. do jogurtu. Całe pestki z pewnością mogą być źle tolerowane, trudniej się trawią, a trzustka po zapalaniu wydziela mniej lub wcale enzymów trawiennych (niż zdrowa).
Proszę obserwować organizm.
Witam!
Po zapaleniu trzustki niewskazane są kasze pełnoziarniste, pestki sezamu, pestki dyni, tłuste pokarmy, surowe warzywa, torty, naleśniki, pączki, migdały, pasztety
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile pestek dyni mogę spożywać, aby nie ucierpiała na tym moja figura? – odpowiada Mgr Katarzyna Pękala
- Czy pestki słonecznika wspomagają trawienie? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Przewlekłe zapalenie trzustki – odpowiada Lek. Marta Hat
- Jakimi produktami mogę zastąpić orzechy oraz pestki dyni i słonecznika w diecie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Powtarzające się zapalenia trzustki po operacji usunięcia guza trzustki – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy możliwe jest zapalenie trzustki? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak leczy się ostre zapalenie trzustki? – odpowiada Mgr Arkadiusz Ciołkowski
- Co powinna jeść osoba z zapalenie trzustki? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Przewlekłe zapalenie trzustki a spożywanie kalafiora – odpowiada Ewa Kozłowska
- Przebyte alkoholowe zapalenie trzustki a ból trzustki – odpowiada Lek. Paweł Baljon