Zapytaj lekarza

7 1 6 , 9 6 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy przyglądając się tym objawom mogę być nw coś chory?

Dzień dobry, mam pytanie dot. problemu z odżywianiem. Przez większość czasu w ogóle nie odczuwam głodu. Pojawia się on w momencie, kiedy nie mam już siły utrzymać się na nogach (kwestia 5-10 minut). W takim momencie potrafię zjeść cały posiłek, czasem dwa i wszystko wraca do normy (na parę godzin lub do następnego dnia). W mniej drastycznych przypadkach z trudnością przyjmuję pokarm, po zjedzeniu czegokolwiek mam mdłości (ale nie wymiotuję), jem połowę tego co każdy z domowników. Jestem bardzo słaby i szybko się męczę, śpię bardzo nieregularnie. Często odczuwam uciążliwe pieczenie w przełyku. Przy wzroście 172cm ważę 58kg, to chyba jeszcze nie jest śmiertelny wynik (?). W ciągu ostatniego roku próbowałem przybrać na masie, a ostatecznie schudłem 4-5kg. Czy jestem na coś chory? Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 22 LAT 2 tygodnie temu

Zatrucia grzybami - metody leczenia

W przypadku zatrucia grzybami może dojść do poważnego zniszczenia wątroby, a wtedy konieczne może być wykonanie dializy wątroby. Na czym polega taki zabieg? Wyjaśnia to toksykolog, dr Piotr Burda.

Dzień dobry, warto zwrócić uwagę na swój sposób odżywiania się oraz poziom witaminy D3 i B12. Czasami tak proste rzeczy potrafią zmienić zdecydowanie nasze samopoczucie. Samo przytycie jest często dość trudne, a według norm powinien Pan ważyć ok. 70 kg. C więc jeść aby przytyć:

Produkty mleczne takie jak mleko, kefir, maślanka, jogurt lub sery. Tak jak z każdym innym rodzajem żywności warto zadbać o to, by były jak najmniej przetworzone.

Chude mięso, drób, ryby, najlepiej te bardziej tłuste.

Wysoką zawartością kalorii cechują się zwłaszcza rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica, fasola, groch oraz bób. W odpowiednio skomponowanym posiłku dadzą ci tyle samo siły, co posiłek mięsny, ale łatwiej je trawić, dzięki czemu da się uniknąć uczucia ciężkości po posiłku.

Prostym sposobem na dostarczenie dodatkowych kalorii oraz składników odżywczych jest dodawanie tłuszczu do potraw. Zawsze powinien być to tłuszcz dolewany na zimno pod koniec gotowania, musi być on także wysokiej jakości. Wskazana jest oliwa z oliwek, olej lniany, z pestek dyni i wiele innych olejów roślinnych.

Świetną przekąską, a zarazem zdrową bombą kaloryczną są orzechy, owoce suszone, nasiona słonecznika czy pestki dyni. Dostarczają wiele składników odżywczych i kalorii, świetnie smakują, a zarazem nie rozciągają ścian żołądka dzięki niewielkiej objętości. Aczkolwiek ostatecznie najlepiej skontaktować się z dietetykiem.

Pozdrawiam

Joanna Wardenga mgr dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy