Czy spożywanie alergenów przy lekkiej nietolerancji jest bezpieczne?

Po zjedzeniu sosów (musztardy,ketchupy i inne) następuje u mnie flegma i wyciek z nosa który twa 1-2 minuty i w niczym mi nie przeszkadza. Dowiedziałem się, że prawdopodobnie jest to nietolerancja pokarmowa. Mogę w dalszym ciągu spożywać te produktu jeśli objawy wcale mi nie przeszkadzają? Nie spowoduję to powikłań np. nowotworów układu trawiennego jak np. w celiakii?
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Na dłuższą metę takie postępowanie może spowodować stany zapalne o niewielkim natężeniu, które przy przewlekłym występowaniu będą Panu szkodzić. Proszę sprawdzić, jaki konkretnie składnik Panu szkodzi (pewnie jest to jakiś emulgator lub zagęstnik) i odtąd czytać etykiety. Zapewniam, że bez problemu znajdzie Pan musztardę z gorzczycy, a nie z mączki_jakiejś_tam, która wywołuje u Pana objawy alergiczne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty