Dzień dobry,

Włączenie odpowiednich składników do diety jak najbardziej ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie pamięci.
Ważne żeby dostarczać odpowiednią ilość energii, pochodzącej z węglowodanów złożonych.
Dodatkowo należy warto spożywać jajka ze względu na lecytynę, ryby morskie bogate w Omega-3, czekoladę gorzką, orzechy, nasiona słonecznika, pestki z dyni ze względu na magnez. Pamiętać należy również o warzywach chroniąc neurony przed uszkodzeniem

Dodatkowo należy spożywać odpowiednią ilość wody w ciągu dnia. Unikać natomiast alkoholu.

Zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Pozdrawiam serdecznie!
Robert Lipert, Dietetyk

0

Witam!
Tak to prawda, m.in. na zasadzie placebo. Eliminując z diety produkty szkodliwe, poprawiamy gospodarkę lipidową i zapewniamy wolniejszy rozwój miażdżycy co z pewnością wpłynie na jakość pamięci. Można też opierać się na reklamach i stosować lecytynę. Najlepiej jednak stosować ćwiczenia pamięci - mózg jak każdy narząd należy trenować! Kontakt z psychologiem.
Pozdrawiam
W. Łuczkowski.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty