Witam serdecznie,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Nie należy stosować tak jak już się sama o tym Pani przekonała drastycznych diet ponieważ efekty są krótkotrwałe a my wyniszczamy swój organizm! Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
dobrym rozwiązaniem będzie stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety, poniżej wypisałam podstawowe zalecenia.
Zaleca się:
1. Spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu, natomiast kolacja około 2-3 godziny przed snem).
2. Białko pochodzące z produktów mlecznych, (np. jogurt naturalny, ser twarogowy, mleko, kefir) mięsa (chude gatunki mięs np. drób), ryb oraz jaj.
3. Tłuszcze, głownie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega- 3 oraz omega-6), których źródłem są oleje roślinne (spożywane na surowo np. jako dodatek do sałatek) oraz np. pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy.
4. Węglowodany pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki ( np. mąka orkiszowa), brązowego ryżu, pełnoziarnistych makaronów.
5. Spożywanie warzyw oraz owoców, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Wypijanie wody około 1,5- 2 l/ dobę.
Zapraszam, także do odwiedzenia bloga http://fit-amina.blogspot.com/, którego prowadzę, gdyż zamieszczam tam porady dietetyczne oraz przepisy, które mogłaby Pani wykorzystać.
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla 18-latki chcącej zmniejszyć wagę – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jaka dieta dla 25-latka o wadze 124 kg? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta dla 18-latki, która chce schudnąć kilka kilogramów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Od czego rozpocząć odchudzanie w w wieku 24 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odpowiednia dieta dla osoby trenującej akrobatykę – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dieta i odżywki na przybór macy mięśniowej – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Od czego zacząć odchudzanie przy pracy kierowcy? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak najlepiej schudnąć bez efektu jojo? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Odchudzanie po 3 ciążach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta przed ciążą
Jeśli planujesz ciążę, warto, abyś przyjrzała się
3 najważniejsze fakty dotyczące żywienia rocznego dziecka. O tym musi wiedzieć każdy rodzic
Artykuł sponsorowany Nutricia Dziecko, które ukoń
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni