Witam serdecznie,
Wyniki są rzeczywiście przerażające. Proszę koniecznie skonsultować się z lekarzem, który przypisze odpowiednie leki oraz zastosować odpowiednią dietę, aktywność fizyczną, ograniczyć stres, ograniczyć produkty zawierające dużą ilość cholesterolu.
Powinien Pan także zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Jedną z funkcji błonnika pokarmowego jest obniżenie poziomu złego cholesterolu. Szczególną rolę gra nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która fermentując w jelitach, tworzy związki zmniejszające działanie enzymu potrzebnego do syntezy cholesterolu. Proszę pamiętać o odpowiednim przygotowywaniu posiłków. Całkowicie należy zrezygnować ze smażenia. Najlepiej zastąpić je gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem w folii czy rękawie. Proszę pić min. dwa litry niesłodzonych płynów dziennie. Może być to woda mineralna niegazowana, ale też herbatki owocowe czy ziołowe. Zakłada się, że na każdy kilogram naszego ciała powinniśmy wypijać 30 ml płynów na dobę.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu, chętnie ułożę Panu dietę, która pomoże w walce z cholesterolem:
506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
styl życia, czyli aktywność fizyczna oraz sposób odżywiania ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.
Najważniejsze zasady to wprowadzenie umiarkowanej, regularnej aktywności fizycznej (codzienne marsze/spacery, 30-45 minut) oraz zmiany w sposobie żywienia.
Najważniejsze z nich to:
- zwiększone spożycie warzyw - zarówno w formie duszonej, gotowanej, jak i surowej,
- umiarkowane spożycie owoców - 1-2 owoce dziennie, takie jak jabłka, śliwki gruszki i inne sezonowe owoce (ale należy unikać owoców suszonych, a także owoców w syropach),
- wprowadzenie do diety pełnoziarnistych produktów zbożowych: grube kasze (gryczana, jęczmienna, orkiszowa), pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo,
- zmniejszenie ilości cukrów prostych w diecie (słodzone napoje, cukier, miód, słodycze, wyroby cukiernicze),
- zmniejszenie ilości tłustego mięsa i produktów mięsnych, zamiast tego chude mięso drobiowe, zamiast wędlin gotowane lub pieczone mięso na kanapki,
- spożywanie tłustych ryb morskich (łosoś, śledź, makrela) 2 razy w tygodniu,
- unikanie smażenia, zamiast tego duszenie, gotowanie, pieczenie,
- wprowadzenie do diety zdrowych tłuszczów (oliwa, olej rzepakowy, orzechy, pestki, nasiona).
Korzystne efekty przynosi ma też redukcja nadmiernej masy ciała, wykluczenie alkoholu i palenia tytoniu.
Najlepsze efekty przynosi indywidualnie dostosowany program żywieniowy, który uwzględnia wyżej wymienione produkty w odpowiednich porcjach, dostarcza odpowiedniej ilości energii oraz witamin i minerałów, bierze pod uwagę styl życia oraz preferencje kulinarne.
Zachęcam do konsultacji z dietetykiem, ze swojej strony mogę zaproponować konsultacje online lub w gabinecie.
Proszę pamiętać, aby regularnie kontrolować poziom cholesterolu i triglicerydów, oraz udać się z wynikami badań do lekarza. Może konieczna będzie dodatkowa diagnostyka lub dostosowanie leczenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak obniżyć cholesterol u 38-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wzdęcia i biegunki na zmianę u 90-letniej kobiety – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy przy cholesterolu 208,65 mg/dl wystarczy dieta? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Wysoki poziom cholesterolu a wybór diety – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Jaką dietę zastosować przy podwyższonym poziomie cholesterolu? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Odchudzanie u 12-latki, która waży 60 kg przy 160 cm wzrostu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy suplementacja kwasów omega 3 wpływa na obniżenie cholesterolu i poziomu trójglicerydów? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Badanie cholesterolu u kobiety ważącej 44 kg – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Picie aloesu na pozbycie się toksyn – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś