Dieta przy zapaleniu żołądka i wzdęciach

Witam. Mam 67 lat i choruję na zapalenie żołądka mam wzdęcia i refluks żołądkowo wątrobowy. Do tego dochodzą dusznosci. Moje pytanie polega na tym jaką mogę stosować dietę. jem mało a częsciej ale i tam występują u mnie wzdęcia. Nie jem nic słodkiego nic smażonego i nic ostrego. Ale to na nic ciągle mnie wzdyma. Proszę mi pomóc. Przez te wzdęcia boję się jedzenia.
MĘŻCZYZNA, 67 LAT ponad rok temu

Witam Pana,

Przy problemach ze wzdęciami głownie powinniśmy przestrzegać zasady regularności posiłków (5posiłków dziennie, w odstępach około 3h). Należy również zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i wypijać ok 1,5-2l wody dziennie. Dieta powinna być lekkostrawna, a najlepszym wyborem obróbki kulinarnej jest gotowanie oraz duszenie dań. Do produktów spożywczych , które zmniejszają wzdęcia można zaliczyć produkty bogate w błonnik pokarmowy np. warzywa, owoce (najlepiej w postaci przecierów lub rozgotowane), razowe pieczywo, płatki owsiane, otręby czy kasze. Przy profilaktyce wzdęć warto sięgać również po produkty zawierające żywe kultury bakterii, takie jak kefiry czy jogurty. Dobrym rozwiązaniem jest także picie herbatek ziołowych z kopru włoskiego, rumianku, kminku, mięty oraz herbaty czerwonej i zielonej. Dolegliwości często ustępują po wypiciu zmielonego siemienia lnianego.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty