Domowe produkty na wzdęcia

Jakie domowe produkty pomagają na wzdęcia? Codziennie mam z nimi problem. Co mogę dodać do swojej codziennej diety ( zioła,) aby ich uniknąć. Dziękuję Klaudia
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

jeżeli są wzdęcia oznacza to, że są produkty w diecie, które Pani szkodzą . Należy zaobserwować po czym się się źle czujemy i wyeliminować na jakiś czas z jadłospisu. Następnie wzmocnić bakteriami probiotycznymi florę jelitową, która jest nieszczelna. To co w skrócie mogę podpowiedzieć -produkty po których często są nietolerancje pokarmowe to :pszenica, mleko, jaja. Jeżeli chodzi o zioła to pomocny tu będzie np. ostropest (polecam ziarna do zmielenia) dodawać do posiłków, albo liść boldo, ziele dymnicy np. w preparacie Boldovera. Zioła działają rozkurczowo, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, żółci dlatego polecane są w niestrawnościach.Jeżeli objawy nie miną polecam wizytę u dietetyka, który przeprowadzi dokładny wywiad żywieniowy, gdy zajdzie potrzeba zrobi test na nietolerancję pokarmową i ustali etapy kuracji począwszy od eliminacji szkodliwych produktów i zbilansowanie jadłospisu po odbudowanie flory bakteryjnej jelit.

pozdrawiam !
Agnieszka Pierwoła

0

Dzień dobry :)

W takich dolegliwościach pomóc mogą napary ziół tj. kminek, koper włoski, mięta, szałwia czy anyż.

Osobiście polecam zrobienie mieszanki ziół składającej się z kminku (ziarna), rumianku, majeranku i kopru włoskiego (ziarna), po tyle samo łyżek każdego składnika. Taką mieszankę należy przełożyć do słoika lub puszki i przechowywać w suchym miejscu. Do zaparzenia wystarczy 1 łyżeczka wymieszanych ziół, zaparzać pod przykryciem. Napar ma bardzo neutralny smak, można dosłodzić np. miodem- w zależności od upodobania.

Proszę się jednak zastanowić, po spożyciu jakich produktów pojawiają się dolegliwości. Być może nasilają się po spożyciu produktów mlecznych lub mącznych? Taką żywność trzeba wyeliminować z diety. Może to być także efekt małego spożycia błonnika.

Należy dokładnie przeanalizować Pani dotychczasowy sposób odżywiania i ustalić przyczynę dolegliwości. Pomoże w tym Pani doświadczony dietetyk.

Zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam serdecznie,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0

Witam,

proszę wypróbować ziła takie jak: kminek, koper włoski, mięta, anyż. Proszę także obserwować czy wzdęcia nie nasilają się sie po określonych produktach np. nabiał czy produkty z glutenem. Być może należałoby zastosować dietę eliminacyjną.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jakie produkty spożywać, aby pozbyć się wzdęcia brzucha?

Witam. Należę do osób aktywnych, w okresie zimowym tego ruchu jest mniej. Aktualnie od marca ćwiczę 3razy w tygodniu po 40 minut. Mam 173cm, 24 lata i waże 60-61 kg. Chcialabhmutrzymac tą wagę lub nawet troszkę zgubic z 1-2kg. Mój problem polega na dolnej faldce której nie mogę się pozbyć oraz wziętym brzuchu po każdym posiłku. Jakie produkty powinnam spozywac aby zgubic faldke oraz być mniej wzdeta?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Pani wskaźnik masy ciała oscyluje wokół wartości 20,0 kg/m2, co jest wartością prawidłową, a więc ma Pani najmniejsze ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych. Aby zmniejszyć aktualną masę ciała o dodatkowe 1 lub 2 kg, Pani dieta musi uwzględniać przez najbliższe 2-4 tygodnie tzw. deficyt kaloryczny, czyli należy jeść około 20% mniej kalorii, niż wynosi Pani całkowite dzienne zapotrzebowanie na energię. Wzdęcia brzucha z kolei mogą wynikać z nadmiernego spożycia produktów żywnościowych, które obfitują w składniki z grupy FODMAP. Są to krótkołańcuchowe węglowodany, które charakteryzują się ograniczoną lub wręcz marginalną absorpcją w jelicie cienkim, natomiast intensywną fermentacją bakteryjną do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz wysoką aktywnością osmotyczną. Dieta z niską zawartością FODMAP koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), dwucukrów (laktozy), monocukrów (fruktozy) oraz polioli (np. sorbitolu, mannitolu, ksylitolu, erytrytolu). Do przykładowych pokarmów bogatych w FODMAP zalicza się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, arbuzy, suszone owoce, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę, jak również produkty zbożowe na bazie pszenicy. Aby znacząco poprawić funkcjonowanie układu trawiennego proszę poważnie zainteresować się dietą low FODMAP, opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu Monash w Australii. Wyniki wszystkich dotychczas przeprowadzonych badań, w tym obserwacyjnych (kliniczno-kontrolnych) i randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych, ogólnie przemawiają za stosowaniem diety o niskiej podaży FODMAP u pacjentów z uciążliwymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, bowiem od 50% do nawet 80% chorych z zespołem jelita drażliwego zgłasza pewne korzyści w porównaniu z przestrzeganiem rutynowej, codziennej diety. Szczególnie wydaje się, że wspomniany sposób odżywiania pozwala znacząco złagodzić bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę.

Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Często zaparcia pojawiają się wtedy, kiedy nasza dieta uboga jest w błonnik pokarmowy.
Dlatego też osobom borykającym się z tą dolegliwością zaleca się stopniowe zwiększenie ilości produktów bogatych w błonnik czyli m.in. produktów pełnoziarnistych, pieczywa razowe, graham, muesli pełnoziarniste, kasza np. gryczana, jaglana, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, a także owoce typy śliwki ( szczególną uwagę warto zwrócić na śliwki suszone ), jabłka. Należy pamiętać także o odpowiedniej ilości spożywanych płynów, mimimum 8 szklanek dziennie. Warto nie zapominać o aktywności fizycznej, która pobudza pracę i perystaltykę pasażu jelitowego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty