Jak skutecznie pozbyć się tłuszczu z brzucha?

Dzień dobry! Mam 26 lat i za nic nie mogę się pozbyć tłuszczu z brzucha. Prawie codziennie uprawiam jakiś sport i zdrowo się odżywiam: na śniadanie zazwyczaj owsianka,oprócz tego warzywa, chude mięso, ciemne węglowodany,nie jem słodyczy,piję dużo wody itd. B. często mam wzdęty brzuch,czuję się jakbym była w ciąży (i tak wyglądam), chociaż cały dzień trzymam się diety. Pomimo, że nie jestem gruba,zawsze towarzyszy mi wielki,spuchnięty brzuch. Co robię źle? :( Pozdrawiam!
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Czemu nie możemy schudnąć?

Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.

Dzień dobry :)

Rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha może wynikać z budowy ciała. Pomocne będą wtedy ćwiczenia na tą partię ciała.

Zachęcam do wizyty u dietetyka, który wykona Pani Analizę Składu Ciała z wyróżnieniem parametru takiego, jak tłuszcz wisceralny (brzuszny). Pozwoli to ustalić skalę problemu oraz ocenienie czy tkanka tłuszczowa jest nadmiernie rozmieszczona w okolicy narządów wewnętrznych. Dietetyk przeanalizuje także Pani dotychczasowy sposób odżywiania i pomoże ustalić przyczynę opisywanych dolegliwości.

Proszę się także zastanowić, po spożyciu jakich produktów brzuch robi się wzdęty. Być może dolegliwości nasilają się po spożyciu produktów mlecznych lub mącznych? Taką żywność należy wyeliminować z diety na pewien czas i obserwować reakcje organizmu.

Może Pani także spróbować domowych sposobów na radzenie sobie ze wzdęciami. W takich dolegliwościach pomóc mogą napary ziół tj. kminek, koper włoski, mięta, szałwia czy anyż. Osobiście polecam zrobienie mieszanki ziół składającej się z kminku (ziarna), rumianku, majeranku i kopru włoskiego (ziarna), po tyle samo łyżek każdego składnika. Taką mieszankę należy przełożyć do słoika lub puszki i przechowywać w suchym miejscu. Do zaparzenia wystarczy 1 łyżeczka wymieszanych ziół, zaparzać pod przykryciem. Napar ma bardzo neutralny smak, można dosłodzić np. miodem- w zależności od upodobania.

Jeśli dolegliwości nie ustąpią proszę wykonać badania na nietolerancje pokarmowe.

Zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0

Witam serdecznie,

wzdęty spuchnięty brzuch świadczy o nietolerancjach pokarmowych, to należy w pierwszej kolejności sprawdzić. Najczęściej występuje nietolerancja pokarmowa na pszenicę, mleko, jaja, sprawdzić to eliminując, każdy produkt pojedynczo i obserwować. Jeżeli nie będzie poprawy można zrobić test na nietolerancję pokarmową. Duże prawdopodobieństwo, ze trzeba będzie wzmocnić i odżywić odpowiednio barierę jelitową bo jest osłabiona.Proszę również sprawdzić skład chleba, w który się Pani zaopatruje, ciemny nie zawsze oznacza pełnoziarnisty. Dobry chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej to chleb który zawiera co najmniej 50 % mąki żytniej przemiał 2000 i jak najmniej pszenicy.

pozdrawiam !
Agnieszka Pierwoła

0

Witam,

niestety brzuch jest bardzo często najbardziej problematyczną częścią ciała i dośc ciężko zrzucić z niego tkankę tłuszczową do tego mogą występować wzdęcia ale wszystko jest do zrobienia. Wystarczy zastosować odpowiednią dietę. Jeżeli chodzi konkretnie o Pani pytanie to proszę obserwowac po jakich produktach występuje wzdęcie. Być może nie toleruje Pani glutenu lub laktozy a może w diecie jest zbyt duża ilość błonnika.
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana można opisać mi na maila swój przykładowy dzień - co Pani zjada, jakie porcje, jak często są posiłki, ile czasu po przebudzeniu zjada Pani śniadania a ile czasu przed snem kolację itp. Ja chętnie zerknę i wskażę ewentualne błędy żywieniowe.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry, zdecydowanie warto zrobić test na nietolerancje pokarmowe, ponieważ w wielu przypadkach powodem wzdęć jest spożywanie zbóż oraz produktów mlecznych.
Może pani także sama sprawdzić, które produkty są powodem pani dolegliwości, eliminując przez okres dwóch tygodni z diety wszystkie zboża, a następnie mleko.
Z krótkiego opisu pani sposobu odżywiania, można wnioskować, że w pani diecie duży udział mają łatwo przyswajalne węglowodany.
Węglowodany łatwo przyswajalne, które podnoszą bardzo nasz poziom cukru we krwi to wbrew pozorom nie tylko cukier i słodycze, to także produkty zbożowe, w tym także owsianka. Oczywiście zdecydowanym liderem jest tu pszenica, która podnosi poziom cukru nawet bardziej niż sam cukier. Chodzi tu o to, ze po spożyciu tego typu produktów następuje wyrzut insuliny przez trzustkę, której zadaniem jest obniżyć poziom cukru we krwi. Insulina wówczas niejako rozdaje glukozę do naszych mięśni, a resztę do tkanki tłuszczowej. Jeżeli spożywamy produkty, które mocno podnoszą poziom cukru we krwi, wówczas nadmiar tego cukru zostanie zmagazynowany w naszej tkance tłuszczowej, najczęściej w okolicach brzucha.
Tak więc w pani przypadku warto spróbować wyeliminować z diety zboża, przede wszystkim pszenicę i nie ma tu większego znaczenia czy mąka jest biała czy ciemna. Dietę warto oprzeć na warzywach, mięsie, oliwie z oliwek, awokado, jajach, można także spożyć dwa owoce dziennie, bo one też zawierają sporo cukru. W przypadku węglowodanów, warto sięgać po te o niskim indeksie glikemicznym czyli niewywołujących gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi. Jest to ryż brązowy i kasza gryczana, jednak warto je spożywać nie więcej niż do jednego posiłku dziennie.
Na śniadanie warto zjeść sałatkę z sezonowych warzyw, koniecznie z dodatkiem białka, np. mięsa czy jaj, a także oliwy z oliwek. Na obiad można zjeść mięso z dużą porcją surówki, a na kolację np. porcję ryżu brązowego czy kaszy gryczanej z warzywami. W międzyczasie można przegryźć dwa owoce.
Polecam także zapoznanie się z książką dr Williama Davisa pt. Dieta bez pszenicy. Tam temat ten jest bardzo szeroko opisany i może być wartościową wskazówką do zmiany diety na taką, która będzie pani służyć.
Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty