Dzień dobry,
Czy lekarz widział wyniki ww. badań? Czy zostały stwierdzone jakieś nieprawidłowości?
Objawy, które Pani opisuje mogą wskazywać na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe. Do najczęstszych nietolerancji należy gluten oraz laktoza. Może Pani spróbować wyeliminować produkty z diety na okres 1-2 tygodni i zaobserwować czy dolegliwości się nie nasilają lub ustępują. Gluten to białko zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia - należny wyeliminować z diety makarony, chleb, ciastka. Z kolei laktoza jest w surowym leku, oraz niektórych przetworach mlecznych gdzie dodawane jest mleko w proszku - dlatego należy czytać skład. Oczywiście zalecana jest dieta łatwostrawna i spożywanie 5-6 posiłków w ciągu dnia o małej objętości.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Debridat a problemy z jelitami – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Powiększony brzuch po jedzeniu i piciu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jelito drażliwe, zaparcia i wzdęcia oraz zaparcia – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby zdiagnozować nietolerancję na pszenicę? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Wzdęcia brzucha po zjedzeniu produktów mlecznych – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Nietolerancja pokarmowa – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Nietolerancja laktozy i pszenicy – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy zespół złego wchłaniania to celiakia? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo
Poznaj produkty wywołujące reakcję alergiczną
Orzechy ziemne Choć w rzeczywistości niemal każdy