Dobry wieczór.
W tym przypadku wymagana konsultacja ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu lub rodzinnym w celu konsultacji po której zleci odpowiednią diagnostykę np badania na sprawność układu immunologicznego.
W międzyczasie czasie wzmocnić swoją odporność dietą i aktywnością fizyczną.
W diecie wzmacniającej odporność powinny znaleźć się przede wszystkim warzywa i owoce bogate w antyoksydanty i witaminy. Jednym z silnych antyoksydantów jest witamina C (mają ją papryka, brokuły, natka, pietruszki, brukselka, jagody, porzeczki, kiwi, pomarańcza, truskawki). Bardzo silnym przeciwutleniaczem jest także witamina E, zwana witaminą młodości. Główne jej źródła to oleje roślinne, orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika. Ważna jest też prowitamina A, czyli beta-karoten (znajdziemy ją w mleku, serach, jajach oraz w warzywach żółtych, czerwonych i pomarańczowych). Mniej popularną, ale równie ważną substancją poprawiającą odporność organizmu jest witamina D. W naszym klimacie nie dostarczamy wystarczającej ilości, dlatego zalecana jest suplementacja. Na system immunologiczny dobrze wpływa też 1,3/1,6-glukan, który wzmacnia działanie komórek odpornościowych, zwiększając ich zdolność do walki z mikroorganizmami. Substancja obecna jest w grzybach, drożdżach piekarskich, płatkach owsianych. W porze jesienno-zimowej zalecane jest też większe spożycie kwasów omega-3 (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado), ponieważ pomagają zachować młodość i poprawić nastrój.
Z medycznego punktu widzenia ćwiczenia fizyczne powodują zwiększenie aktywności limfocytów, które stanowią podstawę naszej odporności, dlatego zalecane są codzienne spacery na świeżym powietrzu pomimo kiepskiej pogody. Lekarze podpowiadają, że powinniśmy korzystać z ruchu przynajmniej 3 razy w tygodniu po 30 minut, z utrzymaniem tętna około 130 uderzeń na minutę. Systematyczne uprawianie sportu wpływa także na zmiany zachodzące w naszym organizmie, np. wzrost masy mięśniowej i kostnej, poprawę tolerancji glukozy i profilu lipidów, obniżenie spoczynkowego i wysiłkowego ciśnienia tętniczego.
Pozdrawiam
Mariusz Bek
Naturoterapeuta
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta u 40-letniej osoby chorej na białaczkę limfatyczną – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Przyczyna silnego bólu stawów u 18-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak skutecznie i szybko podnieść odporność organizmu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Stosowanie suplementu Prostatan – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Możliwość przytycia po przyjmowaniu hormonów na niedoczynność tarczycy – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy niedoczynność tarczycy wiąże się ze wzrostem wagi – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
- Niedobór jakiej witaminy powoduje niedowidzenie? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Rogowacenie okołomieszkowe - dieta, pielęgnacja, zabiegi – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
artykuły
Witaminy, które pomogą zregenerować płuca palacza
Skutki palenia papierosów Paląc papierosy, dostarc
Dieta przy nadczynności tarczycy - produkty wskazane i zakazane
Dieta przy nadczynności tarczycy została opracowan
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó