Dobry wieczór.



Będą to przede wszystkim:



Witamina A – silny antyoksydant, wpływający na właściwe działanie siatkówki oka oraz jego wierzchnich warstw. Jej niedobory mogą doprowadzić do tzw. kurzej ślepoty – niewyraźnego widzenia po zmroku, a także do pojawienia się zespołu suchego oka. Poza suplementami witaminę A znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego – np. podrobach, jajach, niektórych rybach, ale również w warzywach – marchwi, szpinaku, szczawiu, pomidorach i owocachśliwkach, brzoskwiniach czy wiśniach.

Witamina Eprzeciwutleniacz, bardzo ważny w kontekście wzroku, ponieważ wpływa m.in. na ostrość widzenia. Ponadto spowalnia procesy starzenia i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń widzenia. Produkty bogate w witaminę E są głównie pochodzenia roślinnego. To m.in.: tłuszcze roślinne, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, migdały, warzywa takie jak papryka czerwona i zielona, pomidory, biała kapusta oraz owoce – jagody i jabłka.

Witamina C – ta witamina na oczy to również antyoksydant neutralizujący wolne rodniki, wzmacniający ściany naczyń krwionośnych oraz korzystnie wpływający na wytwarzanie filmu łzowego. Jej niedobór może doprowadzić do rozwoju poważnej choroby – zaćmy oraz do krwotoków podspojówkowych uszkadzających wzrok. Jej bogatym źródłem w pożywieniu są owoce takie jak: cytryna, grejpfrut, porzeczki, truskawki, kiwi, ale również warzywa – zielona i czerwona papryka, brokuły, brukselka, jarmuż, kalafior, pietruszka, kapusta i szpinak.

Witamina D3 – mimo że organizm ludzki jest w stanie wytwarzać ją pod wpływem ekspozycji na promienie słoneczne, niestety w naszej szerokości geograficznej, jesienią i zimą większość społeczeństwa zmaga się z jej niedoborem. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową. Niedobór tej witaminy na wzrok może prowadzić do krótkowzroczności i zaćmy. Oprócz stosowania dobrej jakości suplementów witaminę D można włączyć do diety, spożywając produkty takie jak jaja ryby, przetwory mleczne.

Witaminy z grupy B – usprawniają pracę komórek nerwowych, zapobiegają wysychaniu oczu, ich pieczeniu, świądowi i nadmiernej wrażliwości na światło. Szczególnie wskazane są witaminy B1, B2 i B6. Ich niedobór objawia się m.in. drżeniem powiem, ich zmęczeniem i napięciem. Znaleźć je można w zbożu, strączkach, kapuście, marchwi, mleku oraz drożdżach.



Podsumowując – w odpowiedzi na pytanie – najrozsądniej stwierdzić, że taka, której pacjent ma niedobór lub jej wartość jest w dolnej granicy normy. O ile zbilansowana dieta uwzględniająca produkty korzystne dla oczu, jest bezpieczna, stosowanie suplementów bez wcześniejszych badań już niekoniecznie.



Oczywiście witaminy dla dobrej kondycji oczu to nie wszystko. Równie ważną rolę w procesie widzenia pełnią minerały – cynk, selen, miedź, mangan, tłuszcze – wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i inne substancje – np. luteina i zeaksantyna. Włączenie ich do codziennej diety, z pewnością pozwoli dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem.



Pozdrawiam

Mariusz Bek

Naturoterapeuta

Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty