Dobry wieczór.
Będą to przede wszystkim:
Witamina A – silny antyoksydant, wpływający na właściwe działanie siatkówki oka oraz jego wierzchnich warstw. Jej niedobory mogą doprowadzić do tzw. kurzej ślepoty – niewyraźnego widzenia po zmroku, a także do pojawienia się zespołu suchego oka. Poza suplementami witaminę A znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego – np. podrobach, jajach, niektórych rybach, ale również w warzywach – marchwi, szpinaku, szczawiu, pomidorach i owocach – śliwkach, brzoskwiniach czy wiśniach.
Witamina E – przeciwutleniacz, bardzo ważny w kontekście wzroku, ponieważ wpływa m.in. na ostrość widzenia. Ponadto spowalnia procesy starzenia i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem. Jej niedobór prowadzi do zaburzeń widzenia. Produkty bogate w witaminę E są głównie pochodzenia roślinnego. To m.in.: tłuszcze roślinne, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy włoskie, migdały, warzywa takie jak papryka czerwona i zielona, pomidory, biała kapusta oraz owoce – jagody i jabłka.
Witamina C – ta witamina na oczy to również antyoksydant neutralizujący wolne rodniki, wzmacniający ściany naczyń krwionośnych oraz korzystnie wpływający na wytwarzanie filmu łzowego. Jej niedobór może doprowadzić do rozwoju poważnej choroby – zaćmy oraz do krwotoków podspojówkowych uszkadzających wzrok. Jej bogatym źródłem w pożywieniu są owoce takie jak: cytryna, grejpfrut, porzeczki, truskawki, kiwi, ale również warzywa – zielona i czerwona papryka, brokuły, brukselka, jarmuż, kalafior, pietruszka, kapusta i szpinak.
Witamina D3 – mimo że organizm ludzki jest w stanie wytwarzać ją pod wpływem ekspozycji na promienie słoneczne, niestety w naszej szerokości geograficznej, jesienią i zimą większość społeczeństwa zmaga się z jej niedoborem. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową. Niedobór tej witaminy na wzrok może prowadzić do krótkowzroczności i zaćmy. Oprócz stosowania dobrej jakości suplementów witaminę D można włączyć do diety, spożywając produkty takie jak jaja ryby, przetwory mleczne.
Witaminy z grupy B – usprawniają pracę komórek nerwowych, zapobiegają wysychaniu oczu, ich pieczeniu, świądowi i nadmiernej wrażliwości na światło. Szczególnie wskazane są witaminy B1, B2 i B6. Ich niedobór objawia się m.in. drżeniem powiem, ich zmęczeniem i napięciem. Znaleźć je można w zbożu, strączkach, kapuście, marchwi, mleku oraz drożdżach.
Podsumowując – w odpowiedzi na pytanie – najrozsądniej stwierdzić, że taka, której pacjent ma niedobór lub jej wartość jest w dolnej granicy normy. O ile zbilansowana dieta uwzględniająca produkty korzystne dla oczu, jest bezpieczna, stosowanie suplementów bez wcześniejszych badań już niekoniecznie.
Oczywiście witaminy dla dobrej kondycji oczu to nie wszystko. Równie ważną rolę w procesie widzenia pełnią minerały – cynk, selen, miedź, mangan, tłuszcze – wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i inne substancje – np. luteina i zeaksantyna. Włączenie ich do codziennej diety, z pewnością pozwoli dłużej cieszyć się dobrym wzrokiem.
Pozdrawiam
Mariusz Bek
Naturoterapeuta
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Witaminy korzystnie wpływające na skórę – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jaki sposób można podnieść poziom kwasu hialuronowego w organizmie? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Witaminy na zdrową skórę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy zbyt mała ilość tłuszczu w organizmie może wpłynąć na pracę mózgu? – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Co jeść, aby mieć dobre wyniki krwi? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
artykuły
Witaminy na wzrok - co warto wiedzieć?
Witaminy na wzrok są niezbędne dla prawidłowego fu
Produkty spożywcze korzystnie wpływające na wzrok
Zdrowa dieta a poprawa wzroku Dieta uboga w skład
Antyoksydanty - rodzaje, właściwości, źródła przeciwutleniaczy w diecie
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to grupa związkó