Rogowacenie okołomieszkowe - dieta, pielęgnacja, zabiegi

Mam rogowacenie przymieszkowe (genetycznie), jest ono w dodatku zaczerwienione (od zawsze). Czy to jakiś stale utrzymujący się stan zapalny? Jaką dietę/pielęgnację stosować, by chociaż trochę poprawić wyglad skóry? Dodam, że staram się zdrowo odżywiać, a po syntetycznych witaminach źle się czuję, przyjmując je dłużej niż kilka dni. Proszę o jakąś poradę.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam,

nie jestem dermatologiem, dlatego moja wypowiedź może nie być wystarczająca. Z wątpliwościami, dotyczącymi ewentualnego stanu zapalnego, radziłabym pójść do specjalisty.

Pielęgnacja skóry bardzo rogowaciejącej powinna opierać się na częstym złuszczaniu (peelingi), stosowaniu pumeksu. Dobre efekty peelingowe daje nacieranie się fusami (1/3 kubka) ze zwykłej, najtańszej kawy. Można również stosować kremy z mocznikiem. Proszę pamiętać, by po takim zabiegu dobrze nasmarować skórę balsamem.

Prawidłowa dieta ma duży wpływ na stan naszych paznokci i skóry, jednak nie sądzę, by pomogła w całkowitym pozbyciu się genetycznego rogowacenia. 

Jednak rady dotyczące odżywiania skóry od wewnątrz na pewno nie zaszkodzą.

Proponuję zainwestować w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, hamujące procesy zapalne (oleje roślinne: lniany, rzepakowy, które należy spożywać w formie surowej; śledź, makrela, łosoś, tuńczyk); 

- całą gamę witamin i składników mineralnych, których dostarczymy głównie za pośrednictwem urozmaiconej, kolorowej diety, bogatej w warzywa (min. 400 g) i owoce (300 g) oraz wybieranie produktów pełnoziarnistych, zamiast oczyszczonych;

Wśród witamin i składników szczególnie:

- cynk (owoce morza, jaja, ponownie produkty pełnoziarniste, warzywa),
- selen (kiełki, otręby, ryby morskie),
- antyoksydanty (wit. A i jej prowitamina: marchew, brukselka i brokuły, morele, zwłaszcza suszone, dynia, margaryna wzbogacana, mleko, żółtko jaj; wit. E: kiełki, oleje, pełnoziarniste produkty zbożowe; wit. C: warzywa kapustne, kiszonki, brukselka, papryka, cytrusy),
- witamina B2, której niedobory mogą nasilać łojotok skóry i jej zatykanie oraz powodować jej stany zapalne (mleko i przetwory mleczne, groch, fasola, produkty pełnoziarniste, mięso).

Proszę nawilżać skórę od wewnątrz - 30 ml wody na każdy kilogram Pani masy ciała.

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty