Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Dzień dobry,
Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że w następstwie długotrwałego utrzymywania bardzo niskiej masy ciała doszło do zaburzenia wydzielania hormonów odpowiedzialnych za regulację uczucia głodu i sytości (tj. zmniejszenie poziomu leptyny - tzw. "hormonu sytości" oraz zwiększenie stężenia greliny - tzw. "hormonu głodu"). Nie ulega wątpliwości, że aspekt psychologiczny odgrywa w tej sytuacji również bardzo ważną rolę, gdyż być może jedzenie pozwala Pani chwilowo poczuć się bezpiecznie (obniżyć poziom niepokoju). W obecnej sytuacji, aby poprawić uczucie sytości poposiłkowej warto, aby zwróciła Pani uwagę na takie składniki diety, które sprzyjają hamowaniu apetytu. Są to m.in.: pokarmy wysokobiałkowe (np. ryby, sery twarde i miękkie, chude mięso drobiowe, jogurty typu islandzkiego, rośliny strączkowe), pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pieczywo razowe, kasza gryczana, płatki owsiane przygotowane na mleku, płatki żytnie), ugotowane ziemniaki oraz świeże owoce.
Z wyrazami szacunku,
Mgr Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny i Sportowy
https://mateuszdurbas.pl/
https://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/
https://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może oznaczać ciągłe odczuwanie głodu? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Co może znaczyć odczuwanie głodu po obfitym posiłku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie mam zapotrzebowanie energetyczne? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak rozplanować posiłki na cały dzień? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy w ten sposób spowoduję utratę wagi? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy moja córka powinna schudnąć? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy taki rozkład makroskładników jest odpowiedni? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak postępować przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka dieta jest właściwa przy uszkodzonych kłębuszkach nerkowych? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy taka kaloryczność będzie dla mnie odpowiednia? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
artykuły
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,