Dlaczego występuje różny poziom glukozy w ciąży?
Witam, obecnie jestem w 36 tc. W 33 tc wykryto u mnie cukrzycę ciężarnych. Zastosowano dietę, która jednak okazała się niewystarczająca i dodatkowo lekarz przypisał insulinę (2 jedn. przed głównymi posiłkami i 4 jedn. na noc). Chciałabym zapytać, jakie zagrożenia na tym etapie ciąży niesie za sobą podwyższony poziom cukru, występujący co jakiś czas? Np. po śniadaniu i kolacji jest prawidłowy, a po obiedzie jest około 140 mg/dl (mój lekarz podaje właściwe wartości godzinę po jedzeniu do 120 mg/dl i do 90 mg/dl na czczo)?
Ponadto, poziom cukru mierzę glukometrem OPTIMUM XIDO i moją wątpliwość budzi fakt, że gdy zmierzę poziom cukru dwa razy pod rząd, to wychodzą zupełnie różne wyniki. Dziś np. w godzinę po śniadaniu miałam 140 mg/dl, a dosłownie minutę później już tylko 121 mg/dl. Mój lekarz powiedział tylko, że tak się nie robi i bierze się pod uwagę tylko pierwszy wynik. Ale dlaczego tak się dzieje? Tym bardziej, że śniadanie było dokładnie takie samo jak dzień wcześniej i wtedy poziom cukru wynosił 108 mg/dl.
I ostatnie pytanie. Mój lekarz powiedział, że mogę sama zwiększyć sobie dawki insuliny, jeśli cukier jest za wysoki, ale niestety nie zapytałam, czy jeśli występuje taki podwyższony poziom cukru, to czy powinnam wstrzyknąć sobie dodatkową dawkę insuliny po tym pomiarze, czy może większą dawkę przed następnym posiłkiem? Dodam jeszcze, że ze względu na występujące już skurcze i tzw. "twardy brzuch" lekarz prowadzący ciążę zalecił dużo odpoczynku, natomiast dietetyk zalecił przynajmniej trzy piętnastominutowe spacery dziennie. Niestety takie spacery powodują u mnie ból w podbrzuszu i musiałam z nich zrezygnować.