Filtrowanie wody z kranu

Czy warto filtrować tak zwaną kranówkę zdatną do spożywania ? Z jednej strony podobno warto ją jeszcze przeczyścić a z drugiej filtrowanie wypłukuje niezbędne dla organizmu minerały ? A jak jest na prawdę bo już sam nie wiem jak postępować. Pozdrawiam :)
MĘŻCZYZNA, 30 LAT ponad rok temu

Wszystko zależy od stosowanego filtru. Zazwyczaj dzbanki z filtrami usuwają nadmiar wodorowęglanu wapnia i magnezu, aby zapobiec tworzeniu się kamienia podczas gotowania. Na pewno taka woda jest uboższa w składniki mineralne, ale należy pamiętać, że głównym źródłem minerałów dla naszego organizmu powinna być prawidłowo zbilansowana dieta.
Należy zwrócić również uwagę, że jakość wody zależy od wielu czynników - m. in. od miejsca ujęcia oraz stanu technicznego sieci wodociągowej. Często przefiltrowanie wody poprawia jej smak, a niekiedy nie ma takiej potrzeby, gdyż woda kranowa spełnia nasze oczekiwania organoleptyczne.
Proszę także pamiętać, że wody kranowej, nawet przefiltrowanej, nie podajemy dzieciom poniżej 3 roku życia, bez uprzedniego przegotowania.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty