Oczywiście istnieje taka możliwość, że zamieniając system odżywiania na zgodny z zasadami prawidłowego, zdrowego żywienia pozbędzie się Pani kilku kilogramów. Ma to związek często z niewielkim obniżeniem podaży energetycznej diety (przez zastępowanie produktów wysokoeneregetycznych ich mniej kalorycznymi odpowiednikami) oraz z przyspieszeniem metabolizmu poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w diecie. Za ustabilizowaną masę ciała należy przyjąć taką, która bez zmian w diecie nie podlega zmianie większej niż +/- 1 kg w obrębie kilku tygodni.
Prawidłowa podaż węglowodanów w diecie jest wtedy, gdy z tego źródła dostarczane jest 55-65% energii. Dla osoby o średnim zapotrzebowaniu energetycznym na poziomie 2000 kcal dziennie oznacza to 275-325 g.
Witam!
W diecie oprócz kalorii istotne są składniki tj. białko, węglowodany, witaminy czy minerały. Prawidłowa dieta powinna składać się w około 60-55% z węglowodanów (kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), 25-30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby).
Po dokładniejsze zalecenia żywieniowe zapraszam na stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile gram białka powinnam jeść przy zapotrzebowaniu 2000 kcal? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Rozkład ilości węglowodanów w posiłkach a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze u młodej kobiety – odpowiada Katarzyna Ciuchta
- Jak rozłożyć węglowodany i białka w diecie? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, węglowodany u 35-letniej kobiety – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, białka i łuszcze – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jakie produkty są węglowodanami a jakie białkami? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dostarczanie tłuszczów przy dobrze zbilansowanej diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie jest zapotrzebowanie na białko, węglowodany i tłuszcze? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy 30% białka na diecie odchudzającej jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób