Jak długo muszę być na diecie?

Kobieta, 83 lata. W ostatnim tygodniu miałam 3 lub 4 refluksowe „odbicia”, przypuszczam, że z powodu dużych ilości sałaty z sosem winaigrette , soku cytrynowego oraz czekolady. Dziś stosuję dietę i nie było żadnych odbić. Chcę zapytać, jak długo mam być na diecie, aby wrócić do sałaty, cebuli i czekolady i soku cytrynowego ? Nie mam też jasności co wolno a czego nie, Oto moje wątpliwości: - cebula duszona - galaretka z indyka - duszony w cebuli kotlet z mielonego indyka -pierogi z kapustą i z grzybami - miód gryczany bez lub razem z sokiem cytrynowym (pomaga na zalegającą w gardle flegmę) - syrop z imbiru, herbatka imbirowa - syrop z cebuli -pieczywo chrupkie z mąki żytniej pełnoziarnistej Dziękuję z góry za odpowiedź
KOBIETA, 84 LAT ponad rok temu

Wskazówki dla grzybiarzy

Rozumiem, że z powodu refluksu zaczęła Pani stosować dietę, która ma pomóc zmniejszyć objawy. Odpowiedź na Pani pytanie, ile czasu powinna Pani pozostać na diecie, zależy to od indywidualnych potrzeb organizmu i reakcji na poszczególne produkty. W zależności od intensywności objawów refluksu, dieta może być stosowana krócej lub dłużej. Zalecam, aby skonsultować się z dietetykiem w celu określenia długości diety.



Jeśli chodzi o produkty spożywcze, które wymieniła Pani w swoim pytaniu, to niektóre z nich mogą nasilać objawy refluksu. Cebula duszona, pierogi z kapustą i grzybami, galaretka z indyka, a także duszone kotlety z mielonego indyka z cebulą, mogą być trudne do strawienia dla niektórych osób. Pieczywo chrupkie z mąki żytniej pełnoziarnistej może być zazwyczaj dozwolone, o ile nie ma na nim dodatków, które mogą prowokować refluks, takich jak czosnek czy cebula. Jednak dokładne zalecenia, są uzależnione od stanu zdrowia osoby.



Jeśli chodzi o miód gryczany i syrop z imbiru, są to produkty, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów refluksu, ale również mogą go nasilić. Syrop z cebuli również może mieć działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne na gardło. Jednakże, należy pamiętać, że każda osoba jest inna i może reagować inaczej na różne produkty spożywcze.



Polecam, aby Pani powoli wprowadzała produkty spożywcze do swojej diety i obserwowała swoje reakcje na nie. W przypadku wystąpienia objawów refluksu, należy unikać tych produktów lub ograniczyć ich spożycie.



Mam nadzieję, że moja odpowiedź pomogła. Jeśli ma Pani jakieś dalsze pytania lub wątpliwości, proszę o kontakt.



Pozdrawiam

mgr Klaudia Ułamek

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty