Produkty spożywcze w diecie 93-latki w celu wyeliminowania anemii

Dzień dobry!Czytałam artykuł "Anemia a choroby...".Opiekuję się 93 letnią babcią.Jej przypadek jest dokładnie opisany obok.Pęknięty wrzód,silne krwawienie,skrajna anemia...Jakoś z tego wyszła.W szpitalu hemoglobina wynosiła 7,teraz 9.Leki osłonowe stosuje (controloc 40),zastrzyki w brzuch też (clexane).PYTANIE: 1)Jakie produkty spożywcze wprowadzić aby pozbyć się anemii? 2)uwielbia pieczywo chrupkie z błonnikiem oraz wafle ryżowe.To jedyne pieczywo,które spożywa.Czy może to jeść? Dziękuję
KOBIETA, 93 LAT ponad rok temu

Produkty poprawiające wyniki pacjentów anemicznych to produkty zawierające dużo łatwo przyswajalnego żelaza - przede wszystkim wątróbka i mięso. Należy je spożywać najlepiej z warzywami bogatymi w witaminę C (np. kapusta, kapusta kiszona, papryka), gdyż wpływa ona korzystnie na przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego. Pieczywo chrupkie jest dopuszczalne, proszę zadbać jednak o to aby spożywała więcej wafli ryżowych niż pieczywa chrupkiego (zbyt duża ilość błonnika utrudnia wchłanianie żelaza, mniejsze ilości poprawiają przyswajanie). Proszę także zadbać o dostarczenie witamin z grupy B, gdyż są one deficytowe u większości osób starszych, co też prowadzi do anemii. Polecam tu stosowanie suplementu diety, gdyż osoby starsze mają na tyle obniżone wchłanianie jelitowe tych składników, że trzeba podać duże dawki aby wywołać efekt.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty