Jak przygotować obiad dziecku?

Witam, Jestem mama 9-cio miesiecznego chlopca. Staram sie gotowac dla niego obiady samodzielnie jednak takie dziecko je tylko okolo 20 gram miesa dziennie. Zastanawiam sie w jaki sposob mieso powinno byc dla takiego malenstwa mrozone i gotowane: 1) czy nalezy to mieso myc przed mrozeniem? 2) czy nalezy je rozmrazac przed gotowaniem? 3) jak zachowac jak najwiecej wartosci odzywczych miesa: wrzucac na wrzatek czy na zimna wode? Z gory dziekuje za odpowiedz
KOBIETA, 33 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

może Pani mrozić (umyte) mięso w małych kawałkach, a rozmrażać bardzo powoli w lodówce na talerzyku.

Dobrym rozwiązanie jest też gotowanie na 2 dni.

Obróbka termiczna w tym wieku powinna być delikatna - gotowanie( jeżeli wywar będzie zjedzony przez dziecko to temperatura wody nie ma znaczenia, jeżeli wywar będzie wylany to mięso należy włożyć do wrzątku), delikatne duszenie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty