Dieta dla 20-latki z PCOS, hirsutyzmem i androgenizmem

Pytanie do dietetyka.Mam 20lat/150cm/56 kg.Mam pcos,hirsutyzm, hiper-prolaktynemię/androgenizm. Nie przepisano żadnych leków. Zamierzam w diecie mieć tylko warzywa, ryby, jaja, jogurt naturalny,zupy. Eliminuję mięso, owoce,pieczywo,ryż,makarony (również te ciemne),słodycze. Od dawna nie solę, nie używam masła, nie piję kolorowych napojów, Mam duże zatrzymanie wody. Studiuję,brak czasu na gotowanie,sport.Na uczelni ciężko o dania dla osób z pcos.Czy ta dieta będzie ok, może jakieś jeszcze rady?
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Na początek radzę skonsultować się z innym lekarzem, który być może przepiszę leki, które ustabilizują gospodarkę hormonalną - nie dopuszczą do postępującego hirsutyzmu.
Dieta w zespole PCOS, jest ważna szczególnie dla osób, u których występuje nadwaga lub otyłość. Wówczas zaleca się dietę redukcyjną. Powinna Pani ważyć około 45 kg, więc 10-11 kg należy zgubić. Aby efekt było długotrwały wskazana jest dieta 1200-1500 kcal oraz aktywność fizyczna. Przede wszystkim należy regularne jeść posłk co 3-4h. Najlepiej codzienne o tej samej porze. Diete redukcyjna powinna dostarczać wszystkie składniki odzywcze - białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i sole mineralne. Białko dostarczą: jajko, jogurt naturalny, kefir, ryby (dorsz, pstrąg, minura, morszczuk, łosoś, mintaj) oraz mięso (indyk, wołowina, królik, cielęcina). Warzywa i owoce (ogranicz banany i winogorna czerwone). Zwróć także uwagę na obecność kwasów omega -3 (oliwa z oliwek, olej lniany, tran) oraz witaminy D (tran, należy suplementować). Węglowodany złożone dostarczają energie - pieczywo, makarony, kasza, ryż. Nie należy ich całkowicie eliminować z diety, ale wybierać te najbardziej odzywcze: pieczywo żytnie (max. 3 kromki/ dzień), kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza jaglana, ryż brązowy. Ich mała ilość w diecie będzie sprzyjała spadku glukozy we krwi, a tym samym często będzie odczuwała zjedzenia czegoś słodkiego. Zupy często bywają "zdradliwe" dla diety odchudzającej, zwłaszcza te z zasmażką, na bazie wywaru z kości, ze śmietaną itp. Najlepsze są czyste zupy jarzynowe. Zatrzymywanie wody w organizmie może być przyczyną małej ilości wypijanych płynów lub zaburzeniami hormonalnymi. W związku z tym należy w ciągu dnia wypijać około 1500 -2000 ml płynów, w tym 2 filiżanki zielonej herbaty, 2 szklanki naparu pokrzywy i skrzypu (zapobiega zatrzymywanie wody w organizmie) oraz wody wzbogacanej w jod (np. Ustronanka z jodem, Jodcia) lub wody średnio zmineralizowane.
Oczywiście zalecam wizytę u dietetyka, który wskaże błędy żywieniowe oraz na podstawie preferencji żywieniowych ustal dietę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty