Jak schudnąć przy dwójce małych dzieci?

Witam;-) Mam 23 lata 170 wzrostu i aż 73 kg ;-(. Mam 2 malutkich dzieci i nie mam za bardzo czasu na siłownię czy basen! Bardzo chciałabym schudnąć. Proszę o pomoc, bo mój brzuch i uda mnie dobijaja! Pozdrawiam !
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Witam!

Niestety w Pani pytaniu zabrakło bardzo ważnej dla mnie informacji - czy karmi Pani piersią? Jeśli tak, to powinna się Pani wstrzymać z odchudzaniem. Rozumiem niezadowolenie z figury po ciąży, jednak w czasie karmienia nie należy stosować diet, gdyż praktycznie wszystkie składniki, witaminy dziecko "czerpie" z Pani diety. Ponad to, zwykle w czasie karmienia (przy jednoczesnym prawidłowym odżywianiu) traci się dodatkowe kilogramy nabyte w ciąży, więc bez obaw.

Podam więc generalne zasady prawidłowej diety, ważne dla każdego, a będące ewentualnie doskonałym początkiem i podstawą diety, jeśli taka jest potrzebna, ewentualnie czekamy na dalsze pytania.
Przede wszystkim proponowałabym trzymanie się zasady czterech U. Należy:
- unikać określonych produktów (gazowane napoje kolorowe, żywność typu fast-food, nadmiar słodyczy i słonych przekąsek, jak krakersy, tłuste mięsa, podroby, parówki, pasztetowa);
- urozmaicać (jadać różnorodnie, sięgać po różne produkty z danej grupy, będzie to szczególnie ważne w przypadku karmienia; proszę jadać kolorowo);
- uregulować tryb jadania posiłków (przyzwyczaja organizm do określonych pór i w ten sposób utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi, co ograniczy ewentualne napady głodu). W czasie dnia zjadamy 4-5 posiłków, małych objętościowo, nie dających uczucia pełności. Będą to: większe śniadanie, obiad i kolacja oraz mniejsze II śniadanie i podwieczorek w postacie przekąski;

- uprawianie sportu - niezbędne zwłaszcza po ciąży. Rozumiem brak czasu, jednak na początek mogą być to częstsze, dłuższe i intensywniejsze spacery z dziećmi, zabawy w berka, podbiegiwanie... Wychowanie dwójki maluchów nie wydaje się być bierne :-)
W ciągu dnia Pani organizm potrzebuje:

  • 5 porcji produktów zbożowych - pełnoziarniste produkty (grube kasze, brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste, makaron al dente ciemny);
  • 4 porcji (lub więcej) warzyw, czyli powyżej 400 g -  w zupie, do drugiego dania, jako dodatek do kanapek, przekąska w chwilach głodu;
  • 3 porcje owoców, przy czym jedna porcja to duży owoc (np. brzoskwinia) albo 2-3 mniejsze (takie jak śliwki) lub garść drobnych (typu wiśnie);
  • 2 porcje produktów mlecznych (kubek mleka/pojemniczek jogurtu bez cukru/maślanki/kefiru/plasterek sera żółtego/plaster białego);
  • 1 porcję białka, będzie to porcja ryby, warzyw strączkowych (soja, groch, fasola) lub mięsa;
  • 1 porcję tłuszczu (łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do surówki, margaryna do kanapek, bardzo cienko posmarowane).

Generalna zasada, jaką mogę polecić to dzielenie talerza. Na jego połowie powinny znaleźć się warzywa, na mniejszej przestrzeni niż ćwiartce - mięso (lub ryba czy suche warzywa strączkowe), a na pozostałej powierzchni (większej niż ćwierć) - produkt objętościowy (czyli kasza, ziemniaki, ryż, makaron).

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!
Ula Bieniek
 

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty