Hipolipidemia to rzadko rozpoznawany stan, o którym się dowiadujemy na podstawie wyników badania krwi. Jeżeli poziom cholesterolu całkowitego jest niższy od 120mg/dl, a cholesterol LDL mniejszy od 50mg/dl, wówczas mamy do czynienia z hipolipidemią.
Hipolipidemię leczy się suplementując witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A i E oraz stosując dietę, która w nie obfituje. Dobrym źródłem cholesterolu są produkty zwierzęce – mięso, mleko, żółtko jaj, a także smalec, boczek i inne wędliny.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to oznacza obniżony cholesterol? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co może być przyczyną, że wyliczony LDL jest dużo niższy niż jest w rzeczywistości? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Czy ten cholesterol to powód do zmartwień? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Badanie cholesterolu u 31-latka – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Jak rozumieć ten wynik badania cholesterolu? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Czego unikać przy podwyższonym cholesterolu? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Prawidłowa dieta dla 43-letniego mężczyzny ciężko pracującego na kopalni – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Dlaczego tróglicerydy są takie wysokie? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Poziom cholesterolu i trójglicerydów w badaniu – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
artykuły
Skwarki, przysmak z czasów PRL. W jaki sposób mogą wpływać na organizm?
Kiedyś kojarzone z tłustą kuchnią i zapachem smażo
''Cichy zabójca". Oto sygnał, że tętnice są zapchane cholesterolem
Chociaż wysoki poziom cholesterolu nie wywołuje ch
Tłuszcze zwierzęce - właściwości, rola w diecie, ograniczanie
Tłuszcze zwierzęce pochodzą zarówno z tkanki tłusz