Nie podaje Pani informacji czy choruje Pani na jakieś choroby. Zakładamy, że jest Pani osobą zdrową. Przede wszystkim należy spożywać kilka (4-5) posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jest to kluczowe w zmianie nawyków żywieniowych. Motywuje organizm do działania i wyrównuje metabolizm. Dieta powinna być w Pani przypadku dietą redukcyjną, niestety bez podstawowych danych, takich jak dokładna masa tkanki tłuszczowej i masa tkanki beztłuszczowej oraz podstawowa przemiana materii, ciężko jest nam zasugerować odpowiednią kaloryczność. Należy pamiętać, że nawet dieta redukcyjna, musi być bezpieczna i dobrze zbilansowana, aby w organizmie nie powstały żadne niedobory. Do podstawowych zasad na pewno należy ograniczenie cukrów, przede wszystkich cukrów prostych, tzn. słodyczy, ciast, ciastek, słodzonych napojów (soki, napoje, nektary), słodzonych produktów mlecznych (jogurty, serki smakowe), cukru, ale także owoców. Do woli za to można jeść warzywa, najlepiej w formie surowej lub lekko podgotowanej, z wyjątkiem gotowanej marchewki, buraczków, ziemniaków oraz kukurydzy. W codziennej diecie należy uwzględnić podaż białka, najlepiej pełnowartościowego, które znajdzie Pani przede wszystkim w produktach odzwierzęcych, starajmy się wybierać produkty o mniejszej zawartości tłuszczu. Zalecamy większe spożycie ryb. W diecie nie wolno zapominać o tłuszczach. Do jadłospisu zalecamy włączenie kwasów omega-3, których źródłem są dobrej jakości oliwa z oliwek, olej rzepakowy nieskoerukowy, olej lniany, ryby, siemię lniane, nasiona i orzechy. Proponujemy zrezygnowanie ze smażenia (jeżeli czasem się zdarzy to proszę użyć oleju kokosowego lub masła klarowanego). Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak gotowanie na parze, gotowanie w wodzie oraz pieczenie. Proszę pamiętać także o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia, najlepiej niegazowanej wody. Dodatkowo zachęcamy do aktywności fizycznej, która razem z odpowiednio dostosowaną dietą pomoże Pani osiągnąć zamierzony cel. Życzymy wytrwałości.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak mam się odżywiać, aby schudnąć? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Nadwaga i Hashimoto a odżywianie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dodawanie posiłków przy diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jak się odżywiać, aby schudnąć w wieku 49 lat? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaką dietę wybrać, aby skutecznie i szybko schudnąć? – odpowiada Lek. Agnieszka Barchnicka
- Wybór diety dla 33-latki – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak schudnąć skutecznie, zdrowo i tanio? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Ledwoń
- Prosze o pomoc w schudnięciu – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Dieta na "brzuch" i "boczki"? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
artykuły
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p