Jak się odżywiać, gdy pracuję na nocną zmianę?

Witam. Mam 23 lata, 85 kg i jestem kobietą. Wcześniej próbowałam się odchudzać, ale niestety brak silnej woli:( Obecnie pracuję za granicą i moim problemem jest, iż pracuję tylko na nocną zmianę i nie wiem jak mam przestawić się z jedzeniem.Chodzę spać jakieś 2 godziny po pracy, czyli ok. 8.00 rano. Wstaję około 16.00/17.00. Jem jakąś kanapkę lub zupę, następnie jakieś owoce i coś lekkiego przed samym wyjściem do pracy ok 21.00. Kolejno o 00.30 jem jakieś drugie danie (czyli np.ryż z kurczakiem i warzywami) i kolejna przerwa o 3.00 rano - jem wtedy jakieś owoce z jogurtem (np. jogurt i banana).Tylko jak ja mam się przestawić? Kiedy jeść śniadanie? Kiedy kolację, skoro najbardziej potrzebuję energetycznego posiłku w pracy o 00.30? Bardzo proszę o pomoc i ułożenie jakiegokolwiek menu dla mnie. Ile kalorii i posiłków powinnam jeść dziennie (nocnie)? A, i dodam, że chciałabym schudnąć około 15/20kg i mam na to 5 miesięcy. Dziękuję z góry za pomoc.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Dieta odchudzająca dla cukrzyka

Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może być na diecie odchudzającej? Dowiedz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta - diabetologa prof. Władysława Kornafela.

Witam!

Pierwszy posiłek powinna Pani spożyć po przebudzeniu (w tym wypadku ok. 16-17.00). Następne powinny być spożywane w odstępach ok. 3-4 godzinnych. Ostatni posiłek musi być lekki, spożyty najpóźniej na 2 godziny przed snem, tak by organizm miał czas na jego strawienie i przyswojenie.

Nie podała Pani swojego wzrostu.

Zgodnie z normami, zapotrzebowanie energetyczne kobiety w Pani wieku, przy umiarkowanej aktywności fizycznej i masie ok. 80 kg wynosi 3000 kcal. Aby chudnąć w tempie 1 kg tygodniowo, powinna Pani odjąć od tej wartości 1000 kcal dziennie (dieta =  2000 kcal dziennie), choć myślę, że można to zredukować do ok. 1700-1800 kcal.

Musi się Pani kierować zasadami:
1. mięso, nabiał - odtłuszczone;
2. napoje - bez dodatku cukru;
3. warzywa - bez ograniczeń;
4. owoce - z ograniczeniem do 1 porcji dziennie (w diecie odchudzającej);
5. tłuszcze - jeśli margaryny, to typu light, unikamy smażenia, oleje i oliwę dodajemy jako dodatek (niewielki) do sałatek i surówek;
6. węglowodany - złożone, czyli zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym, w razowym makaronie, brązowym ryżu i gruboziarnistych kaszach; należy natomiast unikać węglowodanów prostych, które występują w białym pieczywie, chipsach, łakociach, fast foodach;
7. wyeliminować należy: cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe, słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, ciasta, ciasteczka, fast foody, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).

Proszę nie zapominać o codziennej "dawce" aktywności fizycznej. Minimum to 30 minut dziennie.

Pozdrawiam

Dietetyk, autorka wielu tekstów dotyczących problematyki odchudzania i zdrowego żywienia.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy