Otyłość brzuszna a płeć

Jedną ze współczesnych chorób cywilizacyjnych jest bez wątpienia otyłość. Czy płeć w jakikolwiek sposób warunkuje jej wystąpienie? Na to pytanie odpowiada prof. Wojciech Drygas, internista.

Witam,

Biorąc pod uwagę podane przez Panią parametry tj. wzrost i masa ciała można stwierdzić, że BMI=16, co oznacza wychudzenie. W pierwszej kolejności proszę udać się do lekarza w celu ustalenia czy taki stan nie jest wynikiem występowania chorób, np. tarczycy czy jelit.

Zachęcam do wizyty u dietetyka, który ustali indywidualne zapotrzebowanie energetyczne i zaproponuje plan żywieniowy dopasowany do Pani potrzeb i preferencji, uwzględniający stopniowe zwiększanie kaloryczności diety. Jest to niezwykle istotne, ponieważ przy zbyt szybkiej zmianie nawyków żywieniowych (np. z 2 małych posiłków jednego dnia do 5 obfitych następnego) mogą wystąpić niekorzystne objawy ze strony przewodu pokarmowego, jak np. nudności, wzdęcia, biegunki czy wymioty.

Proszę mieć świadomość, że „zdrowe” przytycie wymaga czasu i zastosowania prawidłowo zbilansowanej diety.

Wskazówki żywieniowe:
• spożywać 5-6 nieobfitych posiłków dziennie, o regularnych porach, przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2,5-3 godziny,
• każdy główny posiłek (śniadanie, obiad, kolacja) powinien zawierać produkty będące źródłem węglowodanów (np. pieczywo, kasze, ryż, makarony, ziemniaki), białka (np. mięso, wędliny, produkty mleczne, jaja, ryby), tłuszczu (np. oleje roślinne) oraz warzywa (np. w postaci surówki),
• zrezygnować ze spożywania żywności wysokoprzetworzonej, typu fast food, ograniczyć ilość spożywanych słodyczy,
• zrezygnować z picia kawy oraz napojów gazowanych,
• unikać nadmiaru soli w potrawach czy ostrych przypraw, zastępować je ziołami,
• wprowadzić do diety: zupy (z dodatkiem olejów roślinnych, zabielane śmietaną), koktajle mleczno-owocowe, napoje mleczne, gęste soki warzywne i owocowe (pół szklanki soku wypite przed posiłkiem pobudza apetyt), mięso, ryby tłuste, produkty mleczne (min. 2%), mleko w proszku, jaja (gotowane, jajecznica, omlety), masło, bakalie (suszone owoce, orzechy, nasiona), kasze, ryż, makarony, ziemniaki, miód, oleje roślinne (dodawać do zup, surówek, twarogu), sosy do dań obiadowych,
• nie zapominać o spożyciu warzyw,
• zrezygnować z palenia papierosów,
• umiarkowana aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, np. jazda na rowerze czy rolkach pobudzi apetyt.

Pozdrawiam,
Beata B.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty