Jak ustalić godziny posiłków przy pracy na zmiany?

Witam. Chciał bym się zdrowo odżywiać mam jednak problem z ustaleniem godzin posiłków ze względu na tryb pracy a mianowicie pracuje jeden tydzień od 6 do 14 (przerwy 9:10 - 9:30 oraz 12:10 12:20) drugi zaś od 14 do 22 (przerwy 17:10 - 17:30 oraz 20:10 - 20:20). Na ranną zmianę wstaje o 5:00 - 5:15. Nie bardzo wiem jak ustalić kiedy mam jeść obiad w dni pracujące mając na rano jem małe śniadanie i do 9 jestem już mocno głodny . Prosze o podpowiedz jak ustalić godziny
MĘŻCZYZNA, 28 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia

 Sylwia Ogrodowczyk
Sylwia Ogrodowczyk

Witam,

W czasie pracy proszę jeść co 3 -3,5 h.

W nocy też- jeżeli nie ma Pan możliwości spać.

JEdno jest ważne, nie powienien Pan czuć głodu, to znak że posiłki są zbyt małe dla Pana.

Pozdraiwam
dbamodiete.pl

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Moja propozycja
ranna zmiana: śniadanie przed wyjściem do pracy (solidne żeby do tej 9 był Pan syty np. musli z płatków owsianych z owocami suszonymi i mlekiem lub jogurtem naturalnym), 2 śniadanie przerwa 9.10-9.30, obiad ok.12, po powrocie do domu ok. 16 podwieczorek, kolacja 3 godz. przed snem (pewnie ok. 19-20)
zmiana popołudniowa: 1 śniadanie w domu, do godz. od wstania, 2 śniadanie koło 10-11 (lub można połączyć 1 z 2 śniadaniem razem), obiad przed wyjściem do pracy, podwieczorek w przerwie ok. 17, kolacje zabiera Pan do pracy i zajda ok. 20, po powrocie do domu już nic.
W ciągu dnia proszę pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (woda mineralna., niesłodzone herbaty)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty