Witam,
W czasie pracy proszę jeść co 3 -3,5 h.
W nocy też- jeżeli nie ma Pan możliwości spać.
JEdno jest ważne, nie powienien Pan czuć głodu, to znak że posiłki są zbyt małe dla Pana.
Pozdraiwam
dbamodiete.pl
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Moja propozycja
ranna zmiana: śniadanie przed wyjściem do pracy (solidne żeby do tej 9 był Pan syty np. musli z płatków owsianych z owocami suszonymi i mlekiem lub jogurtem naturalnym), 2 śniadanie przerwa 9.10-9.30, obiad ok.12, po powrocie do domu ok. 16 podwieczorek, kolacja 3 godz. przed snem (pewnie ok. 19-20)
zmiana popołudniowa: 1 śniadanie w domu, do godz. od wstania, 2 śniadanie koło 10-11 (lub można połączyć 1 z 2 śniadaniem razem), obiad przed wyjściem do pracy, podwieczorek w przerwie ok. 17, kolacje zabiera Pan do pracy i zajda ok. 20, po powrocie do domu już nic.
W ciągu dnia proszę pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (woda mineralna., niesłodzone herbaty)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak rozłożyć prawidłowo posiłki, aby waga spadała? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co ile godzin powinnam spożywać posiłki? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Problemy z odchudzaniem przy pracy fizycznej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Kolacja do godziny 19 a możliwość schudnięcia – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jak schudnąć przy pracy fizycznej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie przy 5 posiłkach dziennie – odpowiada Milena Lubowicz
- Ilość posiłków w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Spożywanie trzech posiłków o stałych porach – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Godziny spożywania posiłków – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć przy spożywaniu 5 posiłków dziennie? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
artykuły
Osteoporoza po cichu odbiera zdrowie
Materiał powształ we współpracy z Kalcikinon
3 najważniejsze fakty dotyczące żywienia rocznego dziecka. O tym musi wiedzieć każdy rodzic
Artykuł sponsorowany Nutricia Dziecko, które ukoń
Kamica moczanowa - dieta, jadłospis
Dieta w kamicy moczanowej polega na ograniczeniu w