Kolacja do godziny 19 a możliwość schudnięcia

Witam, jem kolacje tak do godz 19 i potem nic nie jem i idę spać kolo 10 czy mogę tak troch schudnąć?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

 Sylwia Ogrodowczyk
Sylwia Ogrodowczyk

Witam,

Kolacje należy jeść ok 2-3 przed snem. Poza tym w ciągu dnia należy jadać o równych odstępach czasu co 3-4 godziny, to może spowodować iż zacznie Pani tracić zbędne kilogramy. Ważne jest żeby produkty które Pani spożywa były dobrze zbilansowanymi posiłkami.

Pozdrawiam,

Sylwia Ogrodowczyk
dbamodiete.pl

Ostatni posiłek dobrze jest spożywać około 2-3 godziny przed snem. Powinna być posiłkiem lekkostrawnym. Oprócz stosowania tej zasady warto przeanalizować swój sposób odżywiania i wyeliminować ewentualne błędy. Ponadto warto wprowadzić jako dodatkowy element aktywność fizyczną, która wraz ze zdrową dietą korzystnie wpłynie na skład ciała.
Pozdrawiam

0

Witam, aby schudnąć należy doprowadzić do ujemnego bilansu w diecie, tzn. spożywać ok. 500 kcal poniżej swojego zapotrzebowania lub spalać czyli ćwiczyć. Samo jedzenie wcześniejszych kolacji może nie przynieść oczekowanych efektów.

0

Witam serdecznie. Kolacja powinna być zbilansowana, lekka oraz spożywana najpóźniej 2-3 godziny przed snem. Energetyczność diety rozłożona na 5 posiłków powinna wyglądać w następujący sposób: Śniadanie-25%, Drugie Śniadanie-10%, Obiad- 25-30%, Podwieczorek-10-15%, Kolacja-25%. Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty