Witam
Jeśli dieta jest źle skomponowana i Pani tyje proszę spotkać się z dietetykiem, który przeanalizuje Pani dietę i wskaże błędy. Czasami zdrowe produkty w naszej diecie też potrafią być wysokokaloryczne. Dieta przy cukrzycy 1 stopnia to trudna dieta i nie można sobie pozwolić na drastyczne zmiany. Należy je wykonywać po woli kontrolując cukier.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
http://www.maciejewska.eu
Dzień dobry,
Powszechnie stosowane diety redukcyjne, tak zwane diety cud, to droga donikąd. Spadek wagi po ich wdrożeniu rzeczywiście będzie spektakularny, ale na krótko. Kiedy kuracja odchudzająca dobiegnie końca, efekt jojo jest niemal gwarantowany. Najlepszym rozwiązaniem dla osób odchudzających się jest racjonalna dieta. Właściwe odżywianie nie jest ani skomplikowane, ani wymagające. Należy wyeliminować złe nawyki żywieniowe i nauczyć się kilku zasad żywienia. Efekt jojo, który następuje po zastosowaniu bardzo restrykcyjnych diet odchudzających, charakteryzuje się błyskawiczną utratą masy ciała i jeszcze szybszym powrotem do dawnej wagi, a nierzadko znacznym zwiększeniem kilogramów. Organizm rozregulowuje się, przemiana materii ulega spowolnieniu, a tkanka tłuszczowa magazynuje coraz większe ilości energii.
Dodatkowo u Pani występują jednostki chorobowe, które także należy prowadzić prawidłowo od strony żywieniowej, a nie tylko farmakologicznej.
Najlepszym rozwiązaniem w Pani przypadku będzie kontakt z dietetykiem z Pani okolicy, który pomoże Pani zredukować zbędne kilogramy.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Zasady diety cukrzycowej przedstawiają się następująco:
-zwiększ ilość ryb w diecie ze względu na korzystne kwasy Omega-3,
-dieta powinna być bogata w błonnik pokarmowy (gruboziarniste kasze, warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe, ziemniaki) - nawet 40 g/dobę,
-z białek powinno pochodzić 12-15% energii (połowa to białko zwierzęce), z węglowodanów 55-60% energii, z tłuszczów 20-30%,
-do każdego posiłku powinno się spożywać warzywa i owoce, najlepiej na surowo. Dzienna ich podaż to co najmniej 300-500 g,
-dzienne spożycie cholesterolu wynosi poniżej 300 mg, ogranicz podroby i żółtka jaj do 2-3 tygodniowo,
-dzienna ilość soli kuchennej (NaCl) nie powinna przekraczać 6 g,
-alkohol oraz słodycze należy wykluczyć z diety, gdyż powodują wzrost stężenia glukozy, triglicerydów i cholesterolu oraz hiperlipidemię (nadmiar lipidów we krwi).
Najlepiej, jeśli dieta cukrzycowa zostanie ustalona indywidualnie dla każdego pacjenta w zależności od jego wieku, płci, aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu, współistniejących chorób i przyjmowanych leków (np. insuliny).
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na konsultacje,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com, 515 090 252
http://dietetyka-medyczna.pl/
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową.
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zdrowo stracić na wadze? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak zmniejszyć wagę o 20 kilogramów? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaką dietę stosować aby schudnąć mając 34-lata? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaką dietę zastosować by schudnąć przy trybie siedzącym życia? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaką dietę redukcyjną zastosować u 62-letniej osoby? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak wrócić do wcześniejszej wagi, tej sprzed ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy możliwa jest nadwaga u 19-latki? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Co jeść po głodówce? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak nazywa się lek, który stosuje się u osób z dużą nadwagą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie diety obniżają ciśnienie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga