Przypadkowe odkrycie na temat właściwości dzikiej róży
Trzeba poszukać pzryczyny chorób, bo jak widać nie były nią migdały.
Może to być alergia lub nietolerancje pokarmowe, które ciągleutrzymują w organizmie stan zapalny. Proszę na początek zrobić niedrogie badanie na ogólny poziom IgE z krwi.
Proszę napisać do mnie jak będzie wynik, powiem co dalej. info@swiatdietetyki.pl
Witam ciepło
Na poziom odporności ma wpływ wiele czynników.
Częsta antybiotykoterapia jest niestety największym wrogiem prawidłowo wykształconej linii obrony. A co za tym produkcji odpowiednich przeciwciał. Bardzo ważna jest probioza - czyli odpowiedna mikroflora jelit. Po każdym antybiotyku nasza mikroflora jest mocno zaburzona i czasem potrzeba wręcz miesięcy, aby wszystko wróciło do normy. Bardzo trudno odpowiednią ilość prozdrowotnych bakterii uzupełnić z dietą. Dlatego w czasie , jak i na miesiąc po włącza się probiotyki (te najbardziej sprawdzone: Dicoflor, Enterol, Vivomixx, Sanprobi) a w diecie to najbardziej popularne fermentowane produkty mleczne. Ale nie tylko. Obawia się Pan tabletek - to dobrze , że jest Pan ostrożny w suplementacji. Proszę jednak pamiętać, że szereg specyfików o udokumentowanych medycznie właściwościach nasilających powstawanie przeciwciał obronnych jest pochodzenia roślinnego i zamknięta w tabletce. Ważne jest przecież także dawka, która może wykazać swoje działanie. Preparaty z jeżówki purpurowej czy aloesu mają od wielu lat potwierdzone swoje działanie. Z dietą nie ma możliwości ich przyjąć. W kwestii alergii pokarmowych to póki nie będzie pełnej odnowy flory jelitowej to alergie pokarmowe z dużym prawdopodobieństwem wyjdą. IgE - zależne alergie to są te najbardziej objawowe i najszybciej się manifestujące. Gdyby Pan je miał, wiedziałby Pan o tym do pół godz od spożycia pokarmu. Bardziej niepokojące są alergie IgA i IgG dające objawy późne. W Polsce testy godne polecania w kierunku alergii to FoodScan na którym pracuje Diagnostic. Ale zawsze należy zacząć od probiozy.
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk
mgr farmacji i dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badania wykonać przy chorobie Hashimoto? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy niskie IGE skreśla alergię? – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa typu 3? – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Czy Food Detective jest skuteczną metodą? – odpowiada Mgr Leszek Kosowski
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Utrata wagi przy diecie ajurwedyjskiej – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Testy alergiczne u 4-latki – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy testy IgE z krwi pod kątem alergii na białko mleka krowiego są wiarygodne? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Opuchnięcie ciała po jedzeniu – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
artykuły
Działanie preparatów odczulających
Podczas pierwszego kontaktu z cząsteczką alergenu
Echinacea - zastosowanie, działanie, wpływ na odporność, przeciwwskazania, preparaty
W obawie przed osłabieniem odporności, co może sku
Alergia, nadwrażliwość czy nietolerancja? Przeczytaj, czym się różnią
Podchwytliwe objawy Już 30 proc. ludzi cierpi na a