Przede wszystkim w refluksie dieta powinna być lekkostrawna - częste i małe posiłki. W przypadku diety odchudzającej, o obniżonej nieznacznie kaloryczności. Aby zwalczyć anemię produkty bogate w żelazo: mięso, od czasu do czasu wątróbka, zielone warzywa, buraki, a przy każdym posiłku mięsnym należy pamiętać o surowych warzywach lub świeżych sokach owocowych - które zawierają witaminę C, która jest niezbędna do wchłaniania żelaza. Warto zrobić badania które pomogą ustalić przyczynę powracających anemii: poziom witaminy B12, kwasu foliowego, ferrytyny, CRP, OB, jeśli są dolegliwości układu pokarmowego być może kolonoskopię. Najlepiej skonsultować się z lekarzem. Pozdrawiam
Podstawowe zasady, których należy przestrzegać w przypadku choroby refluksowej przełyku:
zalecana jest dieta lekkostrawna
zmniejszenie ilości tłuszczów w przypadku wystąpienia zgagi
należy ograniczyć produkty mogące zwiększyć wydzielanie kwasów żołądkowych, (zwiększających odbijanie)
posiłki powinno się zjadać 5-6 razy dziennie, w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka
oczyszczanie mechaniczne przełyku- wypić szklankę wody (która w sposób mechaniczny czyści przełyk z kwasów, czy ewentualnych resztek pokarmowych) lub szklankę mleka, która podwyższa pH (czyli neutralizuje kwas) w przełyku
ostatni posiłek- kilka godzin przed snem, aby żołądek mógł chociaż część spożytego pokarmu zdążyć przesunąć do jelit
W przypadku anemii należy zwiększyć ilość produktów bogatych w żelazo. Przestrzeganie tych zasad spowoduje u Pani złagodzenie objawów chorób i od tego należy zacząć. Jeśli będzie się Pani dobrze czuła można zmniejszyć kaloryczność diety, stosując nadal powyższe zalecenia. Zachęcam Panią do wizyty u dietetyka, który dopasuje dietę do wszystkich Pani potrzeb żywieniowych i zdrowotnych.
Zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej,
w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line.
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Polecam częste małe posiłki - 5-6 dziennie, białe ryby, częściej ziemniaki zamiast kasz, chleba. Rezygnację z kupnych wędlin. Proszę unikać produktów, które szkodzą i jeść więcej warzyw gotowanych niż surowych. Można stosować napar z siemienia lnianego, herbatę lipową, musztardę, kozieradkę - działają powlekająco na błony śluzowe układu pokarmowego. Warto kilkakrotnie w ciągu dnia wypijać szklankę wody mineralnej niegazowanej średniozmineralizowanej i unikać kawy i alkoholu , które zmniejszają napięcie zwieracza przełyku. Polecam suszone śliwki, mleko migdałowe i herbatę z pokrzywy - wiosną i latem warto pić sok lub ocet pokrzywowy - dobre źródło żelaza - bardzo dobrze przyswajalne.
Dobrym źródłem żelaza jest mięso (indyk, polędwiczka wieprzowa, wołowina) .
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę powinnam zastosować, aby zrzucić zbędne kilogramy przy chorobie refluksowej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaka dieta przy anemii u 16-latki? – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka dieta przy guzach na wątrobie i anemii – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Dieta na krwawiące hemoroidy – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Zgaga i pieczenie w przełyku a dieta – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy dieta pomoże przy niskim żelazie? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz