Czemu nie możemy schudnąć?
Mordercze treningi, rygorystyczna dieta, a waga ani drgnie? Wiele osób ma problem ze schudnięciem. Obejrzyj film i dowiedz się, co może być tego przyczyną.
Przede wszystkim w refluksie dieta powinna być lekkostrawna - częste i małe posiłki. W przypadku diety odchudzającej, o obniżonej nieznacznie kaloryczności. Aby zwalczyć anemię produkty bogate w żelazo: mięso, od czasu do czasu wątróbka, zielone warzywa, buraki, a przy każdym posiłku mięsnym należy pamiętać o surowych warzywach lub świeżych sokach owocowych - które zawierają witaminę C, która jest niezbędna do wchłaniania żelaza. Warto zrobić badania które pomogą ustalić przyczynę powracających anemii: poziom witaminy B12, kwasu foliowego, ferrytyny, CRP, OB, jeśli są dolegliwości układu pokarmowego być może kolonoskopię. Najlepiej skonsultować się z lekarzem. Pozdrawiam
Podstawowe zasady, których należy przestrzegać w przypadku choroby refluksowej przełyku:
zalecana jest dieta lekkostrawna
zmniejszenie ilości tłuszczów w przypadku wystąpienia zgagi
należy ograniczyć produkty mogące zwiększyć wydzielanie kwasów żołądkowych, (zwiększających odbijanie)
posiłki powinno się zjadać 5-6 razy dziennie, w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka
oczyszczanie mechaniczne przełyku- wypić szklankę wody (która w sposób mechaniczny czyści przełyk z kwasów, czy ewentualnych resztek pokarmowych) lub szklankę mleka, która podwyższa pH (czyli neutralizuje kwas) w przełyku
ostatni posiłek- kilka godzin przed snem, aby żołądek mógł chociaż część spożytego pokarmu zdążyć przesunąć do jelit
W przypadku anemii należy zwiększyć ilość produktów bogatych w żelazo. Przestrzeganie tych zasad spowoduje u Pani złagodzenie objawów chorób i od tego należy zacząć. Jeśli będzie się Pani dobrze czuła można zmniejszyć kaloryczność diety, stosując nadal powyższe zalecenia. Zachęcam Panią do wizyty u dietetyka, który dopasuje dietę do wszystkich Pani potrzeb żywieniowych i zdrowotnych.
Zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej,
w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line.
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Polecam częste małe posiłki - 5-6 dziennie, białe ryby, częściej ziemniaki zamiast kasz, chleba. Rezygnację z kupnych wędlin. Proszę unikać produktów, które szkodzą i jeść więcej warzyw gotowanych niż surowych. Można stosować napar z siemienia lnianego, herbatę lipową, musztardę, kozieradkę - działają powlekająco na błony śluzowe układu pokarmowego. Warto kilkakrotnie w ciągu dnia wypijać szklankę wody mineralnej niegazowanej średniozmineralizowanej i unikać kawy i alkoholu , które zmniejszają napięcie zwieracza przełyku. Polecam suszone śliwki, mleko migdałowe i herbatę z pokrzywy - wiosną i latem warto pić sok lub ocet pokrzywowy - dobre źródło żelaza - bardzo dobrze przyswajalne.
Dobrym źródłem żelaza jest mięso (indyk, polędwiczka wieprzowa, wołowina) .
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta będzie dla mnie skuteczna? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Skuteczna i tania dieta odchudzająca – odpowiada Roma Wojtewicz
- Skuteczna dieta odchudzająca i chęć zrzucenia 12 kg – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Jaka dieta odchudzajaca jest najlepsza przy wadze 91 kg? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jaka dieta, aby ćwiczenia były skuteczne? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaka dieta będzie dla mnie odpowiednia? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta na płaski brzuch i uda – odpowiada Lek. Marta Hat
- Jaka dieta odpowiednia dla mnie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka dieta odchudzająca dla czternastolatki? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Problem z cukrem w diecie Dukana – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna