Jaką dietę powinna zastosować moja mama?

Witam.

Zwracam się z pytaniem który dotyczy Mojej mamy. Nie jest ona fanką takich portali, ale bardzo chce schudnąć. Postanowiłam, że to ja jej w tym pomogę. Mianowicie Moja mama ma 41 lat, 170 cm wzrostu i wazy 75 kg. Jak dla Mnie oczywiście wygląda zniewalająco ; ) lecz bardzo pragnie schudnąć. Urodziła dwójkę dzieci więc pewnie dlatego tak właśnie wygląda, lecz chciałabym aby wyglądała jeszcze piękniej. Moja mama pracuje, nie jest praca siedząca, prowadzi aktyny tryb życia. Kilka lat temu schudła 10 kg przez głodówkę, lecz po urodzeniu drugiego dziecka przytyła. Bardzo ogranicza spożywanie posiłków, dlatego zwracam się pytanie co powinna jeść, aby schudnąć. Jak się  odżywiać. Je mało, a często. Ciągle powtarza "Przecież ja nic nie jem, a tak wyglądam". Eh, proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy serdecznie!

Zanim Mama rozpocznie odchudzanie należy sprawdzić, czy rzeczywiście powinna. Oblicz jej wskaźnik BMI z podanego wzoru:

BMI [kg/m2] = masa ciała [kg]/ wzrost [m2]

Jeśli BMI jest wyższe niż 25kg/m2 zalecana jest wizyta u lekarza, w celu sprawdzenia, czy przyczyną nadmiernej masy ciała jest choroba, stosowanie leków, czy też złe odżywianie lub siedzący tryb życia. Lekarz oceni również, czy nie ma przeciwwskazań do podjęcia odchudzania. Następnie zalecana jest wizyta u dietetyka, który przeanalizuje sposób odżywiania i dobierze dietę odpowiednią do jej potrzeb, trybu życia i upodobań kulinarnych, a także będzie kontrolował cały przebieg odchudzania.

Bezpieczne tempo chudnięcia to 0,5-1kg/tydzień. Szybsze tempo nie jest zalecane, ponieważ obniża podstawową przemianę materii i wydatek energetyczny, co zmniejsza efektywność diety i zwiększa ryzyko wystąpienia efektu jo-jo (ponownego przytycia).

W celu redukcji masy ciała zalecana jest dieta o zmniejszonej kaloryczności o około 500 do 1000kcal. Powinno się przestrzegać następujących wskazówek:
●        spożywanie 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach: 3 większe i 2 mniejsze w formie przekąsek (nie zapominaj o śniadaniu),
●        zwiększenie spożycia warzyw, jedzenie owoców w umiarkowanych ilościach,
●        zwiększenie spożycia produktów zbożowych z pełnego przemiału bogatych w błonnik tj. pieczywa razowego, kasz, płatków zbożowych, razowego makaronu i brązowego ryżu,
●        ograniczenie spożycia tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego, spożywanie natomiast chudego mięsa i wędlin oraz chudego nabiału; unikanie masła, śmietany, smalcu, żółtek, chipsów, żywności typu fast food;
●        ograniczenie spożycia cukrów prostych: cukru, miodu, dżemów, słodzonych napojów, ciast i słodyczy,
●        ograniczenie spożycia soli i picie przynajmniej 2 litrów wody dziennie,     
●        unikanie potraw smażonych, najlepsze będą potrawy gotowane, duszone i pieczone.

Diecie powinna towarzyszyć zwiększona aktywność fizyczna pozwalająca na spalanie tkanki tłuszczowej. Zalecane jest minimum 30-40 minut dziennie lub 1-1,5h trzy razy w tygodniu: bieganie, marsz, jazda na rowerze, pływanie, gimnastyka, aerobik.

Po osiągnięciu pożądanej masy ciała należy stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków. Nie należy powracać do dawnych nawyków żywieniowych i dbać nadal o aktywność fizyczną, by nie dopuścić do ponownego wzrostu masy ciała.
To zagadnienie było poruszane już wielokrotnie na łamach naszego portalu, szerokie opracowanie zagadnienia znajdziesz w naszych videocastach, odpowiedziach ekspertów i artykułach, przykłady poniżej:

artykuły o tej tematyce:

http://portal.abczdrowie.pl/jak-rozpoczac-odchudzanie
http://portal.abczdrowie.pl/odchudzanie-to-przyjemnosc
http://portal.abczdrowie.pl/ile-spalasz-kalorii

pytanie o tej tematyce:
http://portal.abczdrowie.pl/pytania/chce-zdrowo-schudnac-jak-to-zrobic

0

Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty