Dzień dobry, Ziemniaki mogą stanowić element prawidłowej zdrowej diety przy przedstawionych przez Panią schorzeniach. Nic nie stoi na przeszkodzie aby 1 porcja węglowodanów dziennie była dostarczana właśnie przez ziemniaki (przy podanej przez Panią kaloryczności są to około 2 średnie ziemniaki). Może Pani spożywać ziemniaki w ramach dodatku do posiłku obiadowego, w formie sałatki czy jako dodatek podczas przygotowywania dań takich jak kluseczki. To co jest niewskazane w Pani sytuacji to nadmierne solenie ziemniaków czy potraw z nimi, a także dodatek tłuszczów nasyconych (masło, margaryna). Może Pani z powodzeniem stosować dodatek tłuszczów bogatych w kwasy nienasycone (jak oleje roślinne) - proszę jednak pamiętać, że tłuszcz jest zawsze kaloryczny i w ciągu całego dnia przy niskiej kaloryczności możemy dodać do potraw nie więcej niż 2-3 łyżeczki tłuszczu. Jeżeli ma Pani wątpliwości co do tego jak powinna wyglądać Pani dieta zalecałabym konsultację ze specjalistą - niezależnie bowiem od tego czy będzie Pani spożywać ziemniaki czy nie to całościowy układ Pani diety będzie decydował o tym czy będzie ona pozytywnie oddziaływała na Pani zdrowie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty