Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Istnieją badania naukowe, potwierdzające, że wzbogacenie diety w kurkuminę, czyli związek o działaniu antyoksydacyjnym obecny w kurkumie, wpływa korzystnie na regulację glukozy we krwi, poprzez poprawę funkcji komórek beta trzustki, insulinowrażliwości, oraz stężenia cytokin przeciwzapalnych. Ponadto związek ten działa prewencyjnie w hipercholesterolemii (zapobiega utlenianiu się cholesterolu frakcji LDL) i nowotworach (hamuje reakcje wolnorodnikowe). Ilość spożywanej kurkumy powinna być jednak charakterystyczna dla przypraw. Dodawana do potraw będzie wzmacniała ich smak i wspomagała profil antyoksydacyjny diety. Nie zalecam natomiast żadnych suplementów z jej dodatkiem lub skrajnie nadmiernych ilości - zbyt duża podaż antyoksydantów może mieć niekorzystny wpływ.
pozdrawiam

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Kurkuma a zasadniczo zawarty w niej polfenol - kurkumina posiada udowodnione właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, jenak najlepszą ochroną przed cukrzycą typu 2 jest utrzymanie właściwej masy ciała, regularna aktywność fizyczna oraz prawidłowe żywienie np. dieta niskich IG. Warto używać przypraw zamiast nadmiernie solić.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty