Jaka jest prawda dotycząca indeksu glikemicznego?
Witam! Piszę do Państwa z nurtującym mnie pytaniem. U mojej żony jakiś czas temu lekarz stwierdził insulinooporność i zalecił stosowanie diety Montignaca. Oczywiście, wtedy nie wiedzieliśmy "z czym to się je". Dziś już oczywiście wiemy i ją stosujemy. Aktualnie żona jest w ciąży i pani ginekolog zaleciła badanie krzywej cukrowej. Wynik wyszedł nieznacznie powyżej normy. Na tapecie znów znalazła się ta dieta, plus znalazłem się też na Państwa stronie. I tu moje zaskoczenie, ponieważ wiele rzeczy jest niespójnych, w szczególności jeśli chodzi o IG. Oczywiście naczytałem się już sporo opinii na temat diety Montignaca i IG (tych pozytywnych i negatywnych).
Moje pytanie brzmi następująco, czy jest jakaś książka, tabela, strona internetowa polecana przez Państwa, gdzie dane odnośnie IG byłyby danymi poprawnymi? Dla przykładu podają państwo, że dla cukrzyków, jeśli chodzi o owoce i warzywa, jednymi z zalecanych są np. arbuz i burak, a w tabelach mają one wysokie IG, natomiast państwo nie polecają soczewicy, a w diecie Montignaca, która to niby działa na bazie IG jest polecana. Bardzo chętnie chcemy się stosować do prawidłowych zaleceń żywieniowych, ale które są w końcu prawidłowe? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!