Jakie produkty żywnościowe przy refluksie żołąkowo-przełykowym

Witam! Cierpie na refluks żołądkowo - przełykowy. Na różnych stronach internetowych odnajduje sprzeczne informacje co do produktów zalecanych i niewskazanych. Głownie chodzi mi mi o zwykłe pieczywo przenne oraz mleko? Czy prawda jest ze łyżeczka cukru moze pomoc przy dolegliwosciach? I jak to jest z tymi owocami i warzywami, poniewaz na jednej stronie wyczytalem ze kalafior i brokul sa niewskazane a na innej ze wrecz zalecane, podobnie jest z surowymi jablkami :) Pozdrawiam Marcin .
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu

Panie Marcinie, faktycznie dużo jest różnych nieprawdziwych opinii w internecie. Wynika to głównie z tego, że każdy pacjent jest troszkę inny i często pozornie ta sama choroba ma inne zalecenia. Ale generalnie:

pszenne pieczywo: jeśli nie ma Pan kłopotów z zapaleniem błony śluzowej żołądka, przełyku to wybieramy pieczywo razowe, graham, a pszennego unikamy. Jeśli jest jakiś stan zapalny - pszenne będzie najlepsze.

mleko: duże ilości, szczególnie przed snem nie, ale małe ilości nie ma problemu.

cukier: nie słyszałam o takiej teorii :)

kalafior i brokuły: mogą działać wzdymająco, a przez to nasilać dolegliwości. Jeśli już to niewielkie ilości, gotowane w duże ilości wody, bez przykrywki.

surowe jabłka: to już jest bardzo osobnicze. Warto to sprawdzić na sobie czy czuje się Pan po jabłkach ok czy nie.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty