Panie Marcinie, faktycznie dużo jest różnych nieprawdziwych opinii w internecie. Wynika to głównie z tego, że każdy pacjent jest troszkę inny i często pozornie ta sama choroba ma inne zalecenia. Ale generalnie:
pszenne pieczywo: jeśli nie ma Pan kłopotów z zapaleniem błony śluzowej żołądka, przełyku to wybieramy pieczywo razowe, graham, a pszennego unikamy. Jeśli jest jakiś stan zapalny - pszenne będzie najlepsze.
mleko: duże ilości, szczególnie przed snem nie, ale małe ilości nie ma problemu.
cukier: nie słyszałam o takiej teorii :)
kalafior i brokuły: mogą działać wzdymająco, a przez to nasilać dolegliwości. Jeśli już to niewielkie ilości, gotowane w duże ilości wody, bez przykrywki.
surowe jabłka: to już jest bardzo osobnicze. Warto to sprawdzić na sobie czy czuje się Pan po jabłkach ok czy nie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Cukrzyca, nadciśnienie i refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie pieczywo jeść podczas antybiotykoterapii przeciwko H.Pylori? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Jakich wielkanocnych potraw należy unikać przy kamicy pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna wyglądać dieta w drożdżycy? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jakie produkty żywnościowe odstawić na redukcji? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Pełnowartościowy jadłospis dla osoby chorej na refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jakie produkty ograniczyć przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert