jakie wykształcenie jest potrzebne, aby wykonywać zawód dietetyka?

Witam, Czy aby wykonywać zawód dietetyka wystarczy szkoła policealna(mam skończone dodatkowo studia licencjackie z zakresu zdrowia publicznego) czy tez trzeba skończyć studia w tym zakresie??
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu
Natalia Ulewicz Dietetyk, Olsztyn
54 poziom zaufania

Witam,
Obecnie w Polsce kształcenie w zawodzie dietetyka odbywa się na poziomie wyższych studiów zawodowych na kierunku dietetyka:

licencjackich – pierwszego stopnia (trwają nie krócej niż 6 semestrów, z obowiązkową praktyką zawodową)
magisterskich – drugiego stopnia (trwają nie krócej niż 4 semestry, z obowiązkową praktyką zawodową)
Przyjęcie na studia drugiego stopnia wymaga zrealizowania pełnych standardów kształcenia studiów pierwszego stopnia kierunku dietetyka.

W latach wcześniejszych kształcenie w zawodzie dietetyka odbywało się na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka (specjalność żywienie człowieka) oraz zdrowie publiczne (specjalność dietetyka).

Studia podyplomowe w zakresie żywienia i dietetyki podnoszą kwalifikacje zawodowe, nie nadają natomiast tytułu zawodowego dietetyka.

Likwidacja kształcenia policealnego w zawodzie dietetyka.

W nowej klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego (określonej rozporządzeniem MEN z dnia 23 grudnia 2011 r., Dz. U. z dnia 3 stycznia 2012 r., poz. 7) został ujęty przepis § 3 stanowiący, iż na rok szkolny 2013/2014 nie prowadzi się rekrutacji kandydatów do klasy pierwszej (na semestr pierwszy) szkół prowadzących kształcenie w zawodach ratownik medyczny i dietetyk. Kształcenie w tych zawodach prowadzi się do zakończenia cyklu kształcenia.

0

Dzień dobry.
Dietetykiem można zostać po ukończeniu uczelni wyższej:
studia licencjackie i/lub magisterskie. Studia podyplomowe w zakresie żywienia i dietetyki podnoszą kwalifikacje zawodowe, ale nie nadają tytułu zawodowego dietetyka.
Obecnie nie prowadzi się już kształcenia w zawodzie dietetyka w szkołach policealnych.

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam serdecznie,

Najlepiej skończyć dietetykę, ale wiem że to wszystko zależy od pracodawcy lub jeżeli pracujemy na własną rękę to od własnego sumienia i profesjonalizmu. Szczerze mówiąc nie jestem pewna czy po zdrowiu publicznym byłaby Pani w stanie wykonywać zawód dietetyka. Wydaje mi się że nie dysponuje Pani odpowiednią wiedzą i doświadczeniem. W tej pracy bierze Pani wielką odpowiedzialność za pacjentów. Nie raz widziałam diety od dietetyka które miały 900kcal....

Pozdrawiam
Joanna Wasiluk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty