Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Pamięta Pani aby się nie głodzić!! dieta nie może nam się kojarzyć z głodówką. Podczas diet bardzo niskokalorycznych jedynie zwalniamy przemianę materii a po takiej diecie często występuje efekt jo-jo. Przestrzega Pani podstawowych zasad żywieniowych a do tego nadal ćwiczy systematycznie a osiągnie Pani swój cel. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Ułożenie indywidualnie dostosowanej do Pani potrzeb diety wymaga spotkania osobistego, w celu przeprowadzenia odpowiednich pomiarów lub kontaktu drogą mailową w celu wypełnienia szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego.
Jeżeli chodzi o ćwiczenia fizyczne to stanowią one 30% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu, po ponad 30 min (po pół godzinnym wysiłku zaczyna się spalanie tkanki tłuszczowej. Przy ćwiczeniach powinna być również zachowana odpowiednia dieta. Nie może Pani przyjmować zbyt mało kcal bo w tym momencie zacznie zachodzić katabolizm i zamiast budować mięśnie będzie je Pani spalać.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pomoc w odchudzaniu dla 24-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie z wagi 130 kg u 42-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie z wagi 130 kg u 21-letniego mężczyzny – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zdrowe odżywianie się po 20-tce – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Gra w badmintona i bieganie a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Brak efektów podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Uniwersalny przepis na odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak się odchudzać, by uniknąć jojo? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta dla cukrzyków typu 1 - zasady. Co można jeść?
Dieta w cukrzycy typu 1 oparta jest na tzw. wymien