Nadwaga a nadciśnienie

Mam wielki brzuch. Ważę 75 kg i mam 158cm, lat 39. Ile mam kg schudnać? Niekorzystnie wpływa moja lekka nadwaga na moje ciśnienie i zdrowie. W dodatku mam chore stawy .
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Pani BMI aktualnie wynosi 30, co ocenia się jako otyłość I stopnia. Prawidłowa waga dla wzrostu 158 cm to 47 - 62kg. Ze względu na nadciśnienie należy znacznie ograniczyć, a najlepiej wyeliminować spożycie soli oraz ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i pokarmów tłustych. Wskazane jest zwiększenie spożycia warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Zmiany w diecie powinny iść w parze ze zmianami trybu życia, które polegają na nie paleniu papierosów (także biernym) i unikanie alkoholu. Poza tym należy wprowadzić regularne posiłki i kierować się zasadą mniej i częściej. Do rozkładu dnia wprowadzić aktywność fizyczną. Im więcej się ruszamy tym lepiej. Koniecznie jeść śniadanie - do 2 godzin po obudzeniu- dzięki czemu będziemy mniej podjadać w ciągu dnia. Zamiast podjadać "puste kalorie" wybrać orzechy lub warzywa, czy owoce. Można też przegryzki zastąpić wodą z cytryną lub zieoną herbatą.

0

Witam,

Wskaźnik BMI wynosi 30,04 co oznacza otyłość I stopnia.
Dla Pani wzrostu idealna masa ciała mieści się w granicach 47-62 kg. W związku z tym, aby wejść w pułap prawidłowej masy ciała musi Pani "zrzucić" około 13 kg.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wraz ze spadkiem masy ciała ciśnienie ustabilizuje się i poprawi się ogólny stan zdrowia.
W celu ustalenia programu żywieniowego sugeruję udać się do dietetyka lub podjąć współpracę online.

Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty