Napadowe zapotrzebowanie na słodycze u 69-latki

Mam 69 lat, od dzieciństwa mam nadwagę, której trudno mi sie pozbyć. Obecnie przy wzroście 160 cm waze 77 kg. Mam napadowe zapotrzebowanie na słodycze. Badam często poziom glukozy, który jest zawsze w granicach górnej normy. Konsultowałam sie z lek. I-go kontaktu, jest wszystko ok. Suplementy (chrom, herbatki) nie powstrzymują mnie przed zajadaniem sie słodyczami. Mam duzo ruchu, duzo chodze, uprawiam nording walking, jestem całe życie bardzo żywa. Badałam tarczyce, jest ok. Proszę o pomoc.
KOBIETA, 69 LAT ponad rok temu

Witam, napadowe zapotrzebowanie na słodycze związane jest wahaniami poziomu cukru we krwi. To nadal mogą być wartości w granicach normy ale sam fakt ich ciągłych wahań wywołuje to zapotrzebowanie, powinna Pani zmienić sposób odżywiania, pozdrawiam

0

Witam,
przypuszczam, że zjada Pani posiłki z wysokim indeksem glikemicznym i robi dość duże przerwy między posiłkami. Proszę zatem jeść 4-5 posiłków w ciągu dnia z przerwami co 3-3,5h i zrezygnować z ziemniaków, a zastąpić je ciemnym makaronem, kaszami lub ciemnym ryżem. Chleb pszenny zamienić na pełnoziarnisty, wyelimonować z diety owoce takie jak: babany, winogron, arbuz i melon. Powinna Pani po jakimś czasie zobaczyć róznicę, ewentualnie w chwili napadu zjeśc kostkę prawdziwej gorzkiej czekolady.
Pozdrawiam
Justyna Antoszczyszyn

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Witam, proszę skontaktować się z psychologiem - specjalistą od zaburzeń odżywiania. Bardzo pomocna jest odpowiednia dieta, która utrzymuje poziom cukru we krwi na właściwym poziomie. Pozdrawiam serdecznie

0
Lek. Sebastian MaĹek
Lek. Sebastian MaĹek

witam,
Aby zmniejszyć łaknienie na słodycze koniecznie musi Pani wprowadzić regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia- zapewni to optymalny poziom glukozy w organizmie. Codziennie proponuję jadać 4-5 małych, objętościowo posiłków w odstępach około 3 godzinnych , przerwy między posiłkami nigdy nie powinny przekroczyć 4 godz. Proszę również wprowadzić do diety pełnoziarniste produkty zbożowe- np żytnie pieczywo , kasa gryczana, płatki i otręby owsiane, amarantus .

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty